Najnovije

Dačić: Spremni smo i drugima da pomognemo u borbi protiv terorizma

BEOGRAD/BRISEL - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija podržava borbu protiv svih oblika terorizma i spremna je da pomogne tu borbu, pošto se i sama direktno suočava sa ovim problemom na sopstvenoj teritoriji.
Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

"U Raškoj oblasti na jugozapadu Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji, danas postoje radikalni islamski propovednici koji, u verskim centrima finansiranim iz inostranstva, propovedaju religiju na ekstreman način i regrutuju mlade za takozvane verske ratove", rekao je Dačić na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) koji je održan u Briselu. Znamo ko se iz Srbije bori na strani ISIL Srbija ima evidenciju o svojim građanima koji su se pridružili takozvanoj Islamskoj državi u Iraku i Levantu (ISIL) i spremna je da doprinese globalnoj borbi protiv terorizma, izjavio je danas u Briselu šef diplomatije Ivica Dačić. “Mi smo evidentirali ko je iz Srbije otišao da se bori u Iraku i Siriji, a ti ljudi mogu da budu problem kada se vrate u zemlju”, rekao je Dačić novinarima nakon sastanka više od 60 ministara iz celog sveta koji su se okupili u sedištu NATO u Briselu u okviru koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države. Dačić je izjavio da je mahom reč o osobama iz Raške oblastI i sa Kosova, a da će Srbija uskoro doneti zakone kojima će sankcionisati odlazak svojih građana na ratišta u inostranstvu. “Kaznićemo ne samo one koji su se pridružili ISIL, već svakog ko učestvuje u ratovima koji se Srbije ne tiču”, istakao je on. Ministar je ukazao da je koalicija koju predvode SAD osnovana u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o terorizmu u Iraku i Siriji, a da je današnji sastanak u sedištu NATO prvi ovakve vrste.
Pročitajte još:Rezolucija SRS o raspuštanju EU, dobila podršku stranaka i organizacija u Evropi!
“Plan je da se ubuduće okupljamo svakih šest meseci, jer svi znamo da će borba protiv ISIL biti duga i teška i da je neće biti moguće dobiti samo iz vazduha”, rekao je on. Dačić je najavio da će članice koalicije u narednom periodu raditi na stvaranju jedinstvene baze podataka kako ISIL ne bi mogao da proširi svoje delovanje na ostatak sveta. Upitan da li bi Srbija zbog pristupanja koaliciji mogla i sama da se nađe na meti terorista, Dačić je odgovorio da takva opasnost uvek postoji, ali da su islamski teroristi dosad retko preduzimali akcije u regionu Zapadnog Balkana. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA