Najnovije

Bela Kuća besna na Nemačku zbog vojne saradnje sa Rusijom

VAŠINGTON - Američki portal Dejli Bist (The Daily Beast) objavio je tekst u kojem tvrdi da Nemačka aktivno pomaže i blisko sarađuje sa Ruskom Federacijom na polju pripreme i modernizacije ruskih vojnih snaga, pozivajući se na svoje izvore iz američkih obaveštajnih službi.
Foto: JuTjub

Foto: JuTjub

Naime, ovaj portal tvrdi da su u američkih obaveštajnim službama bili veoma iznenađeni opremljenošću i modernim tehnologijama kojima raspolaže ruska vojska, a koje je pokazala na Krimu. Neke od tehnologija i operacija ruske vojske, ali uopšte bezbedonosno-operativni sistem ruske vojske, prilikom krimske krize su veoma iznenadili američke službe, piše Dejli Bist. Od tog trenutka su američke vojne i bezbedonosne službe krenule da razmatraju ozbiljno na koji način Rusija uopšte sarađuje sa evropskim zemljama i do koje mere su evropske zemlje pomogle veliki razvoj ruske armije, a po zaključcima, Nemačka prednjači u vojnoj saradnji sa Rusijom i može se posmatrati kao aktivni pomagač razvoja ruske armije.
Dejli Bist navodi da je ovaj zaključak američkih obaveštajnih službi razbesneo Belu Kuću i niz američkih kongresmena, jer se ovakva saradnja Nemačke sa Rusijom kosi sa interesima i planovima zacrtanim u NATO alijansi.
Dejli Bist navodi da je kompanija Rheinmetall 2011. godine potpisala ugovor vredan 140 miliona američkih dolara da izgradi centar za simulaciju vojnih borbi u mestu Mulino, u južno-zapadnoj Rusiji. Ovaj centar može da trenira oko 30 hiljada vojnika godišnje, a u američkim obaveštajnim službama smatraju da Nemačka već godinama trenira rusku vojsku i navodi da je Nemačka odbijala čak i posle krimske krize da zatvori saradnju i prekine ovaj ugovor Rheinmetall kompanije sve do nedavno.
Nemačka je posle velikih pritisaka NATO članica suspendovala ovaj ugovor, ali američke službe veruju da su upravo vojnici koji su bili operativni na Krimu trenirani od strane Nemačke.
Zvaničnici SAD su besni zbog ovakve politike Nemačke prema Rusiji, a posebno ih brinu ekonomske veze sa evropskim zemljama. Evropske zemlje su izvezle robu u vrednosti od preko 50 milijardi dolara tokom 2013. godine, navodi Dejli Bist. Amerika će diktirati politiku NATO u pravcu pritiska na evropske članice da što pre suspenduju sve oblike saradnje sa Rusijom, piše ovaj američki portal. Ovaj pritisak je potreban i hitan prvenstveno u dijalogu sa Nemačkom, ocenjuje Dejli Bist, pozivajući se na izjave američkih kongresmena. Strah SAD od saradnje Rusije i Nemačke nikako nije neopravdan, jer upravo savremena geopolitika definiše osu Moskva-Berlin kao budućnost razvoja Evrope, ali i Evroazijskog Saveza koji je strateški okvir razvoja savremene Rusije i postsovjetskog prostora. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA