Najnovije

NA SVOJU RUKU: Obama bez odobrenja Kongresa SAD bombarduje islamiste u Iraku

VAŠINGTON - Barak Obama mora da ima odobrenje Kongresa SAD, izjavila je predstavnica američkih demokrata u Kongresu, Barbara Li, komentarišući vest da je otpočela američka intervencija vazdušnim udarima po islamskim militantnim grupama na severozapadu Iraka.
Barak Obama - zakasnio na kongres! (Foto: whitehouse.gov)

Barak Obama - zakasnio na kongres! (Foto: whitehouse.gov)

"Tražiću uporno od Obame da pre svake vojne intervencije traži odobrenje od Kongresa. Kongres SAD je abdicirao po tom pitanju i već previše dugo vremena ne vrši svoju ustavnu ulogu po pitanju rata i mira." - kaže Barbara Li. prenosi ruska agencija RIA Novosti. "Predsednik ima ovlašćenja da štiti diplomate SAD, ali ova šira akcija bez odobrenja Kongresa me veoma brine." - objašnjava ona.
Pročitajte još:Američki NATO general proziva Rusiju preko Tvitera!
SAD na severozapadu Iraka bombarduje jedinice ISIL-a, tačnije, "Islamske države". Ova organizacija je uspostavila "kalifat" kao oblik države na teritoriji koja obuhvata i deo Iraka i deo Sirije. Inače, SAD nema dozvolu ni od Saveta bezbednosti UN za vojnu intervenciju u Iraku. Sa druge strane, SAD oštro osuđuje Rusiju što želi da pošalje humanitarni konvoj u Ukrajinu i traži da to bude urađeno pod okriljem UN-a. Igor N. Panarin, vodeći ruski stručnjak za informaciono ratovanje i geopolitička pitanja Rusije i Evroazije, osvrnuo se na pitanje humanitarne intervencije Rusije u Ukrajini i prokomentarisao je na Fejsbuku da "SAD nisu tražili dozvolu UN za vojnu intervenciju i bombardovanje u Iraku". "Zašto Rusija ne bi mogla sarađivati sa Crvenim Krstom van UN!?" - upitao je Panarin. Samanta Pauer, predstavnik SAD u Ujedinjenim Nacijama, rekla je da će SAD eventualni ulazak ruskih humanitarnih konvoja u Ukrajinu posmatrati kao „invaziju“ i ocenila da će takav potez Rusije proizvesti dodatne tenzije. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA