Najnovije

(NE)ZAUSTAVLJIVO: Francuska gori, još jedna žrtva, bačena bomba na džamiju...

PARIZ - Dan nakon napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" u Parizu u kojem je život izgubilo 12 osoba, situacija je danas napeta i na ivici eskalacije jer je u toku noći bačena bomba na džamiju na zapadu zemlje, dok je od jutros izbila pucnjava u glavnom gradu odnoseći jednu žrtvu, a na istoku zemlje napadnut jedan kebab-restoran.
Oland (Foto: Radio Al Furqaan)

Oland (Foto: Radio Al Furqaan)

Posle napada, mere bezbednosti su podignute na najviši nivo u celoj zemlji, ali i pored toga u južnom predgrađu Pariza nepoznati napadač je otvorio vatru iz automatskog oružja na jednu pripadnicu policije i radnika obližne radnje. U međuvremenu, pripadnica policije, čije je stanje bilo kritično, je preminula. Za sada nema podataka da li je ovaj incident u vezi sa napadom na "Šarli ebdo", a ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev, koji se odmah uputio na lice mesta, rekao je da je napadač u bekstvu, iako su mediji prvobitno javili da je uhapšen. Kako prenosi AfP, na istoku francuske u u mestu Vilfranš sir la Soan, dogodila se eksplozija u jednoj prodavnici kebaba u blizini džamije. Žrtava nije bilo. Neimenovani zvaničnik lokalne policije ističe da se radi o kriminalnom aktu, dodajući da je istraga pokrenuta. Takođe se ističe da za sada nema veze sa napadom na „Šarli ebdo". Istovremeno, mediji javljaju da su nepoznata lica bacila bombu kašikaru na jednu džamiju u francuskom mestu Mans, ali i na džamiju u mestu Por-la-nuvel. Kako prenose francuski mediji, nešto posle ponoći, na džamiju je bačena kašikara. Od eksplozije su popucali su prozori na džamiji u Mansu, a na licu mesta pronađene su i tri kaširake, koje nisu eksplodirale. U Francuskoj je na snazi trodnevna žalost, a predsednik fransoa Oland je poručio da je u ovim trenucima u toj zemlji "jedinstvo glavno oružje". Oland i premijer Manuel Vlas održali su danas vanrednu sednicu vlade u Jelisejskoj palati, a Oland se sastao i sa bivšim predsednikom Nikolom Sarakozijem, kojem je ovo bio prvi put da ulazi u Palatu otkakao je izgubio na izborima u maju 2012. godine. Lider francuske desnice Marin Le Pen, povodom terorističkog napada na magazin „Šarli ebdo", ponovo se založila za vraćanje smrtne kazne u francusko u zakonodavstvo. Ona je istakla, kako prenosi "Liberasion" da će, ako bude izabrana za predsednika francuske, organizovati referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne. Istovremeno je zatražila bolje upravljanje na granicama, kao i podizanje značaja državljanstva, ali i jačanje sredstava koje ima na raspolaganju policija. Ona je podvukla da učestvuje u "nacionalnom jedinstvu", na koje je pozvao predsednik Fransoa Oland, ističući da je zemlja ujedinjena, ne samo u žalosti, već i oko činjenice da je francuska napadnuta, da su ugrožene kultura, slobode i vrednosti zemlje, kao i način života.
Pročitajte još:Parović: Teror u Parizu treba sve da nas probudi
Papa Franja je održao danas misu za žrtve napada na "Šarli ebdo". "Teroristički napad u Parizu podseća na toliko ljudske okrutnosti, toliko terorizma, i izolovanog i državnog", poručio je papa, prenosi radio Vatikan. "Mi se molimo za žrtve ove okrutnosti, toliko mnogo njih. Molimo se i za počinioce ovako okrutnog čina, molimo se da Gospod promeni njihova srca", rekao je papa, navodi AfP. Svetski i evropski lideri jedinstveno su juče osudii napad, a evropske institucije su jutros počele sa radom odavanjem pošte žrtvama. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je jutros osoblje u Briselu na minut ćutanja, a isto su učinili poslanici Evropskog parlamenta na poziv predsednika Martina Šulca. Na institucijama EU zastave su spuštene na pola koplja. Minutom ćutanja za žrtve napada na pariski satirični časopis "Šarli Ebdo" jutros je počeo i sastanak letonskog predsedavanja sa visokim funkcionerima Evropske komisije u Rigi. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA