Najnovije

Pentagon tvrdi: Rusi namerno ubijaju agente koje smo obučili u Siriji

Američki zvaničnici tvrde da Rusija tajno gađa operativce CIA-e u Siriji i da je do sada ubila 150 pobunjenika koje je obučila CIA. Navodi se da je plan Rusije da uništi Islamsku državu samo maska, a da je pravi cilj da se unište američka sredstva.
Sirijska opozicija (Foto: Printskrin jutjub)

Sirijska opozicija (Foto: Printskrin jutjub)

Jedan američki zvaničnik je za "Fox News" rekao: „Putin namerno gađa naše snage. Naši ljudi se bore za svoje živote“. Moskva je rekla da su SAD odbile da prime rusku delegaciju na čelu sa ruskim premijerom radi pregovora o konfliktu u Siriji. Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, rekao je da je Vašington obavestio Moskvu da neće primiti rusku delegaciju i da će vršiti vojne pregovore samo radi izbegavanja sukoba. On je rekao da je bilo reči o pregovorima kada su se predsednici Vladimir Putin i Barak Obama sastali na zasedanju Generalne skupštine UN, ali da se situacija promenila kada je Rusija pokrenula vazdušne napade u Siriji. Viši američki zvaničnik je rekao za "Fox News" da će se u novim pregovorima raspravljati samo o tome da se spreče konflikti u vazdušnom prostoru i da neće biti rasprave o koordinaciji sa ruskim snagama. „Oni ne gađaju ID, nema tu šta da se koordiniše“, rekao je zvaničnik. Međutim, Putinov portparol, Dmitrij Peskov, rekao je da odluka Vašingtona neće pomoći oko borbe protiv terorističke grupe i rešavanja konflikta u Siriji. On je rekao da je Putinova ponuda da pošalje delegaciju na čelu sa premijerom Medvedevim jasan pokazatelj da Moskva želi da raspravlja o temi Sirije. Ove vesti su se pojavile u trenutku kada se na hiljade iranskih vojnika pridružilo ruskim avionima i sirijskoj vojsci u pripremama za ofanzivu na utvrđenje ID-a kod Alepa. Rusija je započela sa vazdušnim napadima na Siriju 30. septembra, a odnedavno je pojačala svoju misiju. Pre neki dan je rečeno da je sprovedeno 88 misija za samo 24 sata i da je to jedan od najnapornijih dana od početka kampanje bombardovanja. Međutim, pošto je CIA provela više od dve godine tajno naoružavajući, obučavajući i finansirajući nekoliko hiljada takozvanih „umerenih“ sirijskih pobunjenika s ciljem svrgavanja Asada, američki zvaničnici nisu baš oduševljeni ovom kampanjom u kojoj su navedene grupe postale mete ruskih projektila. Ipak, Obamina administracija ne želi da zaštiti proameričke pobunjenike od ruskih napada pomoću protivazdušnih projektila jer se boji da bi mogli da padnu u pogrešne ruke. Umesto toga, SAD šalju američke "TOW" protivtenkovske projektile koje su pobunjenici uspešno koristili u proteklih šest meseci. Portparol Bele kuće, DŽoš Ernest, rekao je novinarima u utorak da „kontriranje Rusiji“ nije ni blizu toliko važno kao borba protiv ID-a u Siriji i Iraku.
Pročitajte još:PUTINOVA PONUDA SRBIJI: S-300, pet milijardi evra, železnica, gasne elektrane…SPREMA LI SE ESKALACIJA? Rusija evakuiše građane iz Sirije!
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA