Najnovije

NIKAKO: Ne kupujte lekove preko interneta!

Šta može da se desi mladima, ako popiju lek kupljen na crno i bez znanja stručnjaka ili odraslih? Možda će samo izostati željeni efekat, ali isto tako mogu da se jave i brojne neželjene reakcije, koje mogu da budu toksične i veoma opasne po zdravlje.
Kupujete onlajn? (Foto: Pixabay)

Kupujete onlajn? (Foto: Pixabay)

Prema podacima, više od 50 odsto lekova koji se prodaju preko interneta je lažno i potencijalno opasno. Da bi približili mladima koliko štetnih efekata mogu da imaju lekovi koji se uzimaju bez znanja odraslih, nekontrolisano i samo po preporuci vršnjaka, agencije za lekove Srbije i Italije, ALIMS i AIFA, u saradnji sa Evropskim direktoratom za kvalitet lekova i brigu o zdravlju Saveta Evrope napravili su strip "Lana Tafi", u formi interaktivne igre. - Strip je rađen sa ciljem da mlade, koji nabavljaju lekove preko interneta i društvenih mreža, obrazujemo i upozorimo na opasnost od lažnih lekova koji se na taj način plasiraju neupućenim potrošačima - objašnjava magistar farmacije Pavle Zelić iz ALIMS, vođa projekta. Takođe, mlađa deca mogu da dođu u kontakt sa njima, ako ih koriste starija braća i sestre, i treba ih obrazovati da nikako ne uzimaju lek sami. Zelić kaže da se falsifikuju svi lekovi, ali najčešće anabolički steroidi, lekovi za mršavljenje... - Mladi ove proizvode koriste uglavnom u rekreativne svrhe, i potpuno su nesvesni da time ozbiljno i dugoročno ugrožavaju svoje zdravlje - ukazuje Zelić. - Strip ima naučnu osnovu, a psiholozi sa Univerziteta u Rimu i Veneciji su osmislili ključne poruke i kako ih preneti mladima. Agencija ALIMS je ove preporuke uklopila u strip-scenarije i tekstualne materijale. U crteže je to pretočio Boris Nenezić, diplomac akademije primenjenih umetnosti. - Zasada imamo dogovor sa 10 škola u Beogradu i okolini, gde ćemo otići da pričamo sa decom i učiteljima i na kraju edukacije njima ćemo pokloniti strip - kaže Zelić. - Namera nam je da na terenu kroz razgovor sa decom i učiteljima i nastavnicima zaključimo koliko je ovaj problem zastupljen među mladima u Srbiji. S obzirom na podatke koji su dostupni iz okolnih zemalja, bojimo se da ovaj problem uopšte nije zanemarljiv.
Pročitajte još:Večita dilema: Koliko često treba da menjamo peškire?Šta je važnije – obim ili dužina? Ovaj muški polni organ dovodi ženu do orgazma
Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA