Najnovije

HRVATSKI MEDIJI: Srpska vojska na Putinov pogon - noćna mora za NATO i Hrvatsku!

Najava premijera Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija od Ruske Federacije nabaviti deo naoružanja, koje neće biti ofanzivnog karaktera, već će služiti za zaštitu zemlje izazvala je veliku pažnju medija u regionu, a čini se posebno u Hrvatskoj.
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Kako prenose mediji u toj zemlji vladar Kremlja (Vladimir Putin, prim. aut.) ušuškan u vojnu aroganciju, odlučio je novu partiju geopolitičkog ruleta zaigrati na Balkanu. "Srpskom premijeru u Moskvi ponuđen je, javljaju ruski mediji, kredit od 5 milijarda dolara za opremanje srpske vojske novim naoružanjem. Beogradski vojni komentatori euforično najavljuju trku u naoružanju s Hrvatskom, pa govore o skoroj isporuci ruskih borbenih aviona MiG-35, helikoptera Mi-171, te raketnih sistema S-300PMU2 i pancir", piše Slobodna Dalmacija. Oni navode pisanje medija kako će Rusija, u zamenu za izostanak Srbije u redovima NATO-a, pokloniti "sve što treba od vojnog arsenala kako bi Srbiju pretvorila u neosvojivo utvrđenje za NATO na Balkanu“.

Pouzdan saveznik

"Srpsko prizivanje isporuke ruskog naoružanja je očito reakcija na najavljene američke donacije Hrvatskoj vojsci koja se pokazala kao pouzdan saveznik SAD u misijama u Afganistanu", kaže general Pavao Miljavac, nekadašnji ministar odbrane i načelnik Glavnog stožera OSRH. "Amerika želi da nagradi Hrvatsku i da joj pomogne da dosegne više standarde NATO, ali i poveća bojevu moć. Srbija je raspadom SFRJ nasledila veći deo vojnonamenske industrije koji joj i danas pruža veliki vojni potencijal. Taj kompleks sposoban je u određenim okolnostima proizvesti velike količine vrlo kvalitetnih ubojnih sredstava, jurišnih pušaka, oklopnih vozila, artiljerije te jurišno-školske avione. Srpska vojska je možda zastarela, ali je nikako ne valja podcenjivati", kaže general Miljavac za Slobodnu Dalmaciju.

Jačanje vojske

Podsetimo, srpska vojna avijacija mogla bi uskoro biti pojačana sa najmanje 20 ruskih borbenih aviona i helikoptera. Rusija će Srbiji dati lovačke avione „mig-29“ i jurišne helikoptere „mi-24“, što će znatno poboljšati stanje u našem prilično oronulom vazduhoplovstvu. Avioni „mig-29“, koji bi bi uskoro mogli da stignu u Srbiju, trenutno su deo ruskog 31. lovačkog avijacijskog puka iz baze Milerovo. Ta jedinica će se do kraja godine snabdeti najsavremenijim avionima „suhoj“, a više od 30 „migova“ praktično će biti stavljeno u otpis. Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da postoje dobre šanse da se ugovori nabavka letelica iz Rusije. "Vrlo je moguće da će se to desiti pošto Rusija ima motiv zato što ima tehniku koja se povlači iz naoružanja u narednih godinu dana i njima je to nepotrebno. Ako bi Rusija takva sredstva po povoljnim uslovima donirala Srbiji, s jedne strane bi ostvarila politički prestiž, a s druge strane komercijalne motive, jer ćemo im plaćati i remont i održavanje. To je u ovom trenutku jedino realno jer Srbiji nema novca za kupovinu nove tehnike", ocenjuje Radić. On, takođe, ističe da Zapad neće blagonaklono gledati na to što će Moskva vojno pomoći našu zemlju. "Zapad nikako neće biti oduševljen i siguran sam da će biti kritika, ali će prećutno to sve biti tolerisano", kaže Radić.
Pročitajte još:OTVARANJE POGLAVLJA 35: Evo šta još Srbiju očekuje u novom izveštaju Evropske komisije!Asadova armija oslobodila osam naselja u provinciji Alepo
Izvor: Slobodna Dalmacija/ Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA