Najnovije

Poslanici raspravljali o presudi o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid

BEOGRAD - Predstavnici poslaničkih klubova vlasti i opozicije saglasni su danas da je presuda Međunarodnog suda pravde kojom su odbijene i tužba Hrvatske i protivtužba Srbije za genocid, pokazala da je zatvorena jedna stranica u prošlosti, te da su otvorena vrata za rešavanje problema proisteklih iz rata na prostoru bivše Jugoslavije.
Skupština Srbije (foto JuTjub printskrin)

Skupština Srbije (foto JuTjub printskrin)

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS-a Janko Veselinović ocenio je da su odlukom Međunarodnog suda pravde nezadovoljne i srpska i hrvatska strana, i da je presuda na neki način potvrdila zagovaranje bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da treba da bude postignut dogovor između dve strane. "Tadić je bio u pravu jer su ovom presudom i jedna i druga strana nezadovoljne, pošto to vidimo iz izjava političkih lidera obe strane, a mi smo u međuvremenu izgubili više godina, nismo rešavali brojna otvorena pitanja čekajući presudu i čekajući da jedan od ova dva naroda bude proglašen genocidnim", izjavio je Veselinović novinarima u Skupštini. On kaže da bi, umesto što političari komentarišu presudu, mnogo bolje bilo da izgubljeno vreme iskoriste da se rešavaju otvorena pitanja, kao što su pitanja povratka izbeglica, pitanja oduzete imovine, neisplaćenih penzija. "Ali potrebno je i da oni koji su odgovorni za ratne zločine i koji treba krivično da odgovaraju, to i učine i da pravosuđa obe države rade mnogo efikasnije, naročito Hrvatska mora pokazati dobru volju da svi ratni zločinci koji su učestvovali u zločinima odgovaraju", naveo je on. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borko Stefanović ocenio je da je ova odluka očekivana, dobra za region i za odnose Srbije i Hrvatske koje napokon mogu da se okrenu ka rešavanju konkretnih problema koji su ostali nakon rata. "Dakle, svaka zemlja je kroz ovu inicijativu pokazala da suštinski, međunarodno-pravni svet ne želi više da se bavi 90-im godinama", rekao je on. Stefanović je naveo i da mu je drago da je odbačena hrvatska tužba jer se u startu znalo da je ona politički motivisana, ali da se znalo i da nema nikakvih šansi za uspeh odgovor Srbije koji je "naša vlada podnela je bio u pravcu da adekvatnim pravnim mehanizmom obezbedinomo Srbiji bolji položaj u sudskom procesu i to smo i uradili". "Ovo je nauk svima da se okrenemo budućnosti i nadam se da će ova presuda doprineti da ratna retorika 90-ih i suludi nacionalizam odu u istoriju", bio je kategoričan Stefanović. Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da je presuda Međunarodnog suda pravde očekivana i da je veoma važno što je sud utvrdio da Srbija nije počinila genocid jer će to doprineti da se okrenemo ka budućnosti. "Na drugoj strani, i pored toga što nije prihvaćena protivtužba Srbije, sud je jasno utvrdio da su hrvatske vlasti bile svesne da će akcija Oluja dovesti do proterivanja civila. I to je ono što je na neki način ispunilo naša očekivanja”, rekao je Milićević novinarima u Skupštini. On je dodao i da je presuda obavezujuća, te će je Srbija svakako poštovati.
Pročitajte još:Javni dug Srbije se uvećava 92 evra svake sekunde
"Mi zaista verujemo da je ovo konačno kraj jednog istorijskog procesa koji je trajao 15 do 20 godina i prilika da se obe države okrenu ka budućnosti", rekao je Milićević. Srbija će, kako je naveo, ostati posvećena miru, stabilnosti i sigurnosti na Balkanu i ostaće posvecena procesuiranju ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije “ma ko da je te zločine počinio”. Šef poslaničke grupe SDPS-a Milorad Mijatovićje rekao da je ovom presudom konačno stavljena tačka na dešavanja iz 90-ih, što će doprineti da se Srbija okrene ka budućnosti. "Mnogo toga treba da se uradi sada, i smatramo o da će ova presuda omogućiti da konačno odnosi između Srbije i Hrvatske dođu do jedne normalne situacije i da se mnoge nerešene stvari koje postoje u jednoj smirenijoj atmosferi razrese", istakao je on. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA