Najnovije

Ovo je ruski plan za Krim do 2020. godine

Rusija planira da pokrene vlastitu verziju "Silikonske doline" na Krimu do 2020. godine, a plan je da preduzeća koja tamo budu poslovala za pet godina imaju ukupne prihode iznad jedne milijarde dolara.
Foto: Windowstorussia.com

Foto: Windowstorussia.com

Projekat, pod nazivom "Digitalna dolina Krima", predstavljen na upravo završenom ekonomskom formu na Jalti, obuhvata razvoj u oblasti specijalizovanoj za masovnu Haj tek proizvodnju. Vlasti na Krimu su saopštile da su već izabrale prostor od 57 hektara, u blizini grada Simferopolja, gde će biti smeštena buduća Digitalna dolina. Kako je saopštio krimski ministar unutrašnjih poslova, informacija i komunikacija Dmitrij Polonski u pitanju je prostor u blizini aerodroma, pošto je mobilnost od suštinskog značaja za svakog stručnjaka. Sekretar radne grupe za taj projekat Evgenij Babajan kazao je da će kumulativni prihodi preduzeća koja budu poslovala u Digitalnoj dolini dostići do 2020. godine 60 milijardi rubalja i da će se otvoriti 17.000 radnih mesta za visoko kvalifikovane kadrove. "To će imati uticaj na celu Rusiju. Krim će postati centar rasta. Glavni naučni i tehnički centri će raditi na državnim univerzitetima Krima i Sevastopolja", precizirao je Babajan. Jedan broj ruskih federalnih agencija, uključujući Rosteh, Rostelekom i Glonas, već su se priključili projektu. Prema rečima zamenika ministra za Krim Andreja Sokolova, projekat ima za cilj da okupi stručnjake ne samo iz Rusije, već i iz drugih zemalja, uključujući i Ukrajinu. "Sankcije neće predstavljati problem, jer zemlje koje su ih nametnule neće koristiti ove proizvode. Krim želi dobrodošlicu svim investitorima, uključujući i evropske kompanije. Radimo sa kineskim, korejskim i južnoafričkim investitorima, a stručnjaci iz IT sektora iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država takođe pokazuju interesovanje. Oni se ne eksponiraju, ali prave planove", dodao je on. Evropska unija i SAD uvele su prošlog leta sankcije Ruskoj Federaciji pošto se Krim, shodno rezultatima referenduma održanog na tom poluostrvu, vratio u sastav Rusije. Zapadne zemlje su zabranile svojim privrednicima da investiraju u privredu Krima, da tamo kupuju nekretnine i razvijaju infrastrukturu tog regiona. Ove restrikcije obuhvatile su i izvoz robe i tehnologija.
Pročitajte još:Spektakularno oružje Ričag zasplepljuje protivnike udaljene stotinama kilometra!Ovako su Rusi likvidirali trojicu komandanata tzv. Kavkaskog emirata (VIDEO)Evo kako je prošao ukrajinski napad na Donjeck i šta je iza njih ostalo (VIDEO)
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA