Najnovije

Autogol Srbije: Azerbejdžanski gas je već rasprodat drugim državama!

BEOGRAD- Aleksandar Frolov iz Nacionalnog energetskog instituta u Moskvi kaže za Sputnjik da Srbija nema čemu da se nada kada je isporuka gasa iz Azerbejdžana u pitanju, jer su količine unapred dogovorene i raspoređene.
Gas, gas (Foto: South-stream.info)

Gas, gas (Foto: South-stream.info)

 Na pitanje Sputnjika kakve su mogućnosti kad je reč o diversifikaciji isporuka gasa, Frolov podseća da se misli na, kako kaže, gromoglasno najavljivan gas iz Azerbejdžana koji bi trebalo da bude isporučivan po gasovodu TANAP i TAP.
„Ali, nažalost po Srbiju. Kao prvo, maksimalni obim isporuka koje bi išle ovim gasovodom može se očekivati tek posle 2020. godine. A ono što je još važnije, to je da su obimi isporuka već predviđeni i raspoređeni, zbog čega tu nema mesta za srpske potrebe. Odnosno, maksimalni obim je 16 milijardi kubnih metara od čega je za Tursku predviđeno šest, a ostalih deset je namenjeno Evropi i od toga najveći deo za Italiju. Srbija nema drugih realnih mogućnosti da dobija gas po prihvatljivim, tržišno isplativim cenama“, objašnjava Frolov. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna za diversifikaciju izvora gasa zbog energetske bezbednosti i sigurnosti.
Pročitajte još:Šešelj: Mi smo druga po snazi politička partija u SrbijiEvo ko i koliko plaća Natašu Kandić, Sonju Biserko, Žene u Crnom, B92, CESID, Peščanik, E-novine…
„Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa, što je takođe veoma važno za naše američke prijatelje… Jedna od mogućnosti je gasovod kojim bi se gas u Evropu dopremao iz Azerbejdžana“, rekao je Vučić. Frolov smatra da je Vučić apsolutno prozapadno orijentisan političar i da u ovoj izjavi ne vidi ništa sporno. „Prorusku retoriku on koristi samo kako bi dobio nekakve pogodnosti za Srbiju i to je potpuno razumljivo“, zaključuje Frolov. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA