Najnovije

Srpska liga: Moramo stati na put suludoj ideji prodaje Telekoma!

BEOGRAD - Srpska liga se oštro protivi prodaji Telekoma i sve državne imovine i apelujemo na one koji godinama prodaju naše firme strancima, pritom neradeći u interesu građana, da prestanu da rasprodaju i ono malo što je ostalo, saopštio je danas ovaj predsednik ovog Pokreta Aleksandar Đurđev.
Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev (Foto: Srpska liga)

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev (Foto: Srpska liga)

Đurđev kaže da će građani mnogo izgubiti prodajom Telekoma jer je reč o najvećo telekomunikacionoj kompaniji koja pokriva oblasti fiksne i mobilne telefonije, interneta i multimedija,jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji, pa i u regionu - Neto dobit koju je Telekom ostvario u 2013. Godine iznosila je 15,3 milijarde dinara, a kako ova kompanija ostvaruje konstantan rast, tako se u 2015. godini očekuje dobit oko 37 milijardi dinara. Prihod Telekom grupe, koju pored Telekoma Srbija čini još osam kompanija u kojima ovo preduzeće ima minimum 50% vlasništva, iznosi oko 12% prihoda u državnom budžetu. Takođe treba istaći da se Telekom Srbija našao na šestom mestu po neto dobiti u oblasti tehnologije, medija i telekomunikacija u konkurenciji kompanija iz sedamnaest zemalja Centralne Evrope. Srpska liga upozorava da će najveći problem prilikom prodaje Telekoma svakako biti otpuštanje radnika ili smanjenje radnih mesta, jer u ovoj kompaniji radi blizu 9.000 ljudi, a u ostalim preduzećima koja posluju u okviru i koja su u vlasništvu ove firme radi još oko 4.000 ljudi. Takođe treba uzeti u obzir i to da veliki broj ljudi radi u firmama koje su povezane sa Telekomom kao dobavljači ili podizvođači, a čiji poslovi mogu biti ugroženi prodajom - kaže Đurđev. On objašnjava da je tržište telekomunikacija je u 2013. godini imalo prihod od oko 190 milijardi dinara prema izveštaju RATEL-a. a od toga prihod operatora u Srbiji, Telekoma, SBB-a, Telenora i VIP-a, je bio oko prihod 166 milijardi dinara. - Prodajom Telekoma bi gotovo celokupno telekomunikaciono tržište (87%) bilo u rukama četiri inostrana operatora, čime bi država Srbija u potpunosti izgubila uticaj na ovotržište. Pored toga, izgubio bi se profit od 37 milijardi dinara (koji se predviđa za 2015. godinu), a to je približno jednako budžetskom nedostatku od 40 milijardi koji je popunjen smanjenjem plata i penzija. Prodajom jedinog nacionalnog telekomunikacionog servisa država i građani bi ostali bez mogućnosti kontrole. Telekom je kompanija koja ulaže u mnoge oblasti npr. zdravstvo, kultura i umetnost, nauka, obrazovanje, pomoć učenicima i studentima, sport itd. pa bi se prodaja ovog preduzeća odrazila i na osatleoblasti društva  - smatra lider Srpske lige. On tvrde da bi prodaja Telekoma ozbiljno mogla uticati i na životni standard stanovništva. - Ovo se realno može očekivati, s obzirom na to da su zemlje u okruženju (Crna Gora, Hrvatska ili Makedonija) imale taj problem i da su posle privatizacije računi u fiksnoj telefoniji povećani čak nekoliko desetina puta. Moramo stati na put ovakvoj suludoj ideji, kao što je prodaja Telekoma koja nam ne donosi i neće nam doneti ništa dobro, osim još nezaposlenih koji će na Birou čekati red i povećavati stopu nezaposlenosti - poručujeĐurđev.
Pročitajte još:Srpska liga: Ozbiljno su uzdrmani temelji EU, podržavamo kontramere Hrvatskoj!Pljušte pozivi na bojkot hrvatskih proizvoda
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube