Najnovije

Jeremić i Tadić bez podrške

Državni vrh još nije razmatrao hoće li Srbija istaći svog kandidata za mesto generalnog sekretara UN pa samim tim ni opcije da to budu Boris Tadić ili Vuk Jeremić - rekli su izvori bliski Vladi.
Vuk Jeremić i Boris Tadić (Foto Jutjub miks)

Vuk Jeremić i Boris Tadić (Foto Jutjub miks)

Iako iz SDS zvanično negiraju da je njihov lider zainteresovan za fotelju Ban Ki Muna, već kažu da mu je prioritet opoziciono delovanje na domaćoj političkoj sceni, naši sagovornici prenose da u stranci koju je osnovao, Tadić od početka nije skrivao da ima međunarodne planove. Navodno, osim najjače pozicije na Ist Riveru, imao je ambiciju i da dođe do neke od funkcija u Socijalističkoj internacionali. Otkako je završio predsedničku karijeru, lider SDS godišnje odlazi u više desetina inostranih poseta, a takvu dinamičnu aktivnost objašnjava time da kao bivši šef države i član mnogih međunarodnih organizacija često dobija pozive za učestvovanje u različitim misijama i konferencijama, za održavanje predavanja na univerzitetima... Srbija još ima vremena da izvaga hoće li imati svog aduta u trci za mesto "svetskog posrednika", a kako je sada red da na njega dođe predstavnik Istočnoevropske grupe, neke vlade u regionu već su stale iza svojih favorita. Tako, LJubljana daje podršku bivšem predsedniku Danilu Tirku, a Bugarska Irini Bokovoj, aktuelnoj generalnoj direktorki Uneska. I crnogorski mediji su spekulisali da bi njihov šef diplomatije Igor Lukšić mogao da dobije podršku vlade za ovu misiju, ali da se još "ispituje teren" u regionu. Kako se lobiranje zahuktava, u međunarodnim kuloarima se proneo stav da bi novi genralni sekretar trebalo da bude žena, prvi put u sedam decenija otkako postoji svetska organizacije. To je u prvi plan izbacilo nova imena koja nisu iz naše grupe zemalja, poput bivše novozelandske premijerke Helen Klark ili čileanske predsednice Mišel Bašele. Generalni sekretar UN imenuje se na Generalnoj skupštini uz preporuku Saveta bezbednosti, tako da je svaki kandidat izložen mogućnosti veta neke od stalnih članica "svetske vlade". Tako su SAD svojevremeno sprečile Butrosa Galija da stigne do drugog mandata.

Ulazak u vladu, Dačić horor

Ukoliko bi Tadić "otvorio karte" i obelodanio da je zainteresovan da uđe u trku za naslednika Ban Ki Muna, to bi isteralo na čistac odnose unutar Vlade prema lideru SDS, koji je od formiranja koalicije SNS-SPS "viđen" kao neko ko bi u određenom trenutku mogao da zameni Ivicu Dačića. Sam Dačić je nedavno ocenio da bi ulazak Borisa Tadića u Vladu bio "horor", dok je Tadić nebrojeno puta rekao da je nemoguće da bude deo tima u kome je i SPS.
Pročitajte još:DSS: Volfram Mas je oduvek bio neprijatelj SrbijeFaktor Plus: Srbi najviše vole Vučića, a najmanje Pajtića, Šutanovca i AntićaPredložena rezolucija o genocidu na Kosovu
Izvor: Večernje novosti  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA