Najnovije

Papa Franja ne dozvoljava da Stepinac bude proglašen za sveca, zbog nasilništva i genocida nad Srbima!

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poslao je čelnicima Srpske pravoslavne crkve poruku da ustaški vikar, kardinal Alojzije Stepinac, koji je nasilno pokrštavao Srbe i aktivno podržavao genocid u NDH, ne može biti proglašen za sveca.

Papa Franja (Foto: JuTJub)

Kako se saznaje, papa Franja je ovaj svoj stav patrijarhu i vladikama SPC preneo preko diplomatskih kanala, uz jasnu poruku da Stepinac neće biti beatifikovan sve dok je on na čelu Katoličke crkve.
Iako mešovita komisija SPC i Rimokatoličke crkve zvanično još odlučila o kanonizaciji hrvatskog kardinala, papa Franja je prelomio da Stepinac, dokazani saradnik ustaša, nipošto ne može biti svetac.

Hrvati propali

Prema rečima diplomatskih izvora, papina odluka još ima formu "nezvaničnog stava", a biće sprovedena i zvanično objavljena kroz odluku mešovite komisije dveju Crkava.
- Papin stav da Alojzije Stepinac ne može biti beatifikovan prenet je diplomatskim putem vrhu SPC. To mišljenje je, naravno, nezvanično jer mešovita komisija još nije završila sa radom. Ipak, ovo je više nego siguran znak da su se Hrvati uzalud trudili i da im ni silna propaganda nije pomogla u pranju Stepinčevih krvavih tragova... - prenosi izvor.
Niko u SPC juče nije želeo da komentariše ova saznanja, dok se o ovome nije oglašavao ni Vatikan, ni Hrvatska.
Zvanično, samo je saopšteno da je u Zagrebu juče počelo dvodnevno zasedanje mešovite crkvene komisije.
Na drugoj strani, šef Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je ovo odlična vest.
- Papa Franja očigledno pokazuje da je spreman i voljan za bolju saradnju sa SPC. Svestan je da je prepreka za to upravo nastojanje Hrvatske da se Stepinac proglasi za sveca i uporno negiranje genocida u NDH. Papin stav je važan utoliko što će Hrvate pritisnuti da priznaju svoju mračnu prošlost - naglašava Linta.
Verski analitičar Draško Đenović kaže da nije bitno da li će Stepinac biti proglašen za sveca sad ili kasnije.
- Stepinac u Katoličkoj crkvi ima status velikomučenika. Verujem da papa osnivanjem mešovite komisije nije učinio ustupak SPC, već Moskovskoj patrijaršiji kako bi otoplio odnose. Ukoliko Vatikan ipak odluči da proglasi Stepinca za sveca, to može učiniti i za pet ili za deset godina... - naglašava Đenović.

Ništa nije gotovo

Verski analitičar Vladimir Dimitrijević, međutim, veruje da je Strepinčeva kanonizacija gotova stvar.
- Strategija Vatikana je jasna, prvo će posetiti SPC, a onda će dovršiti kanonizaciju Stepinca. Papa Jovan Pavle Drugi ga je proglasio za blaženog 1998. godine, a u Hrvatskoj su mu podignute silne crkve. Katoličke škole širom sveta nose Stepinčevo ime. Treba biti baš naivan, pa sve to prevideti... - upozorava Dimitrijević.

Komisija o Stepincu u Zagrebu

Mešovita komisija SPC i Katoličke crkve započela je juče dvodnevno zasedanje u Zagrebu. Katoličku crkvu predstavljaju kardinal Josip Bozanić, mostarski i požeški biskupi Ratko Perić i Antun Škvorčević i istoričari Mario Jarek i Jure Krišto.
Ispred SPC prisustvuju mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladike Jovan i Irinej, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i profesor Darko Tanasković. Komisija je osnovana na inicijativu pape Franje i njoj je povereno da odluči o Stepinčevoj kanonizaciji.

Činjenice

* Stepinac je 1946. osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustašama
* Hrvatski sabor 1992. doneo Deklaraciju o osudi političke presude Stepincu
* 1998. godine papa Jovan Pavle II proglasio je Alojzija Stepinca blaženim
* Vatikan 2014. pokrenuo kanonizaciju, ali se tome usprotivila SPC
* Županijski sud je 22. jula 2016. poništio presudu Stepincu Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA