Najnovije

PLENKOVIĆ: BiH spoljnopolitički prioritet broj jedan za novu hrvatsku Vladu

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da će BiH biti spoljnopolitički prioritet broj jedan za novi saziv hrvatske Vlade.

Andrej Plenković (Foto: Sinhua)

- O tome svedoči i moja poseta BiH samo osam dana nakon formiranja Vlade Hrvatske -  rekao je Plenković nakon susreta sa predsedavjućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.
Plenković je istakao da će sve institucije Hrvatske biti podrška BiH u održanju stabilnosti zemlje i napretka na putu ka EU.
On je dodao da je donošenje izbornog zakona stvar BiH, njenih stranaka i institucija.
- Mi smo tu da pomognemo, ali je odgovornost prvenstveno na njima – istakao je on.
Plenković je još naglasio da je Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine i da će se prema "BiH ophoditi kao prema partneru".
On je istakao da Hrvatska želi da dogovor o izmeni Ustava u BiH postignu politički akteri u BiH.
Plenković je naglasio da niko izvana, pa ni Hrvatska, te promene ne može da nametne i sprovede ih umesto BiH, istakao je ranije Plenković u intervju za “Večernji list”. On je ocenio da su odnosi Bošnjaka i Hrvata izrazito kompleksni, a da oscilacije koje povremeno dolaze ne doprinose razvoju BiH, a ni dobrobiti dva naroda.
Plenković se danas sastao i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakir Izetbegovićom, koji je i bošnjački član Predsedništva, i Draganom Čovićem, hrvatskim članovom Predsedništva BiH.
Članovi Predsedništva BiH Plenkovića su upoznali sa najvažnijim pitanjima kojim je BiH trenutno okupirana, a novoizabrani hrvatski premijer je istakao kako će Hrvatska BiH pružiti svu neophodnu pomoć i podršku na putu ka EU.
Do kraja dana Plenković će se se sastati i sa reis-u-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem i nadbiskupom Vrhbosanskim Vinkom kardinalom Puljićem, ali i predsednikom HKD Napredak Franjom Topićem. Svoju posetu Plenković će da nastavi obilaskom Kiseljaka, a sutra će da poseti Mostaru.
Izvor: Srna.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA