Najnovije

ALBANCI TVRDE: Unija albanskih opština nije nacionalistički projekat

Predsednik Opštine Preševo, Sćiprim Arifi, potvrdio je da je u Tirani potpisan sporazum o formiranju Unije pet albanskih opština.

Velika Albanija (Foto: Jutjub)

NJu pored albanske prestonice, čine Ulcinj, Priština, Tetovo i Preševo i istakao da to ne nikako ne znači destabilizaciju regiona i pozitivnih procesa koji se odvijaju u Srbiji.
Arifi za Tanjug objašnjava da to nije nacionalistički projekat i da je preševska opština deo i drugih asocijacija u Srbiji i zemljama regiona. 
Albanci sa juga Srbije, kaže Arifi, žele da unaprede život u opštinama u kojima žive. 
Albanci, precizira, žele da na neki način formiraju zajednicu albanskih opština i tako nešto, smatra Arifi, može da smeta samo nacionalistima koji su protiv napretka i dobrih procesa u Srbiji. 
- Taj projekat nije nikakva pretnja, već dogovor o razmeni iskustava više gradova. Albanci u Srbiji u poslednje vreme pokazuju da žele da učestvuju u procesima u Srbiji i da kao deo društva rešavaju probleme - rekao je Arifi. 
Sastanak gradonačelnika tih opština održan je u Tirani s ciljem da bi se započela neka vrsta interne komunikacije među pripadnicima albanskog naroda koji želi da razmenjuje iskustva, posebno sa onima koji žive u većim opštinama u Albaniji i na Kosovu. 
- Mi smo zaključili da ovo pomaže da unapredimo naše opštine u duhu Evropske unije jer treba da komuniciramo i da pripremimo naše građane za izazove koji nas čekaju kada budemo deo te unije - rekao je Arifi. 
Posebno mu je, kaže Arifi, žao što su pojedini mediji u Srbiji formiranje te unije predstavili kao da je to nacionalistički projekat, što je, kako je rekao, otišlo do samog vrha srpske vlasti, pa je o tome odgovarajući na pitanje novinara s tim u vezi reagovao i premijer Aleksandar Vučić. 
- Želim da garantujem da ovo nije nacionalisticki projekat i i nije namera destabilizacija regiona i pozitivnih procesa koji se odvijaju u Srbiji. Naročito ne želimo da za dobrobit građana opteretimo odnose i dobru komunikaciju koju imamo sa Vladom Srbije i raznim ministarstvima - rekao je. 
Albanci s juga Srbije, tvrdi, pokazuju skroz drugu tendenciju i građanski su orijentisani kao građani Srbije. 
Ali, dodao je, mi želimo da poštujemo potrebe naših građana koji žive u Preševu, a koji su većinom Albanci. 
Unija pet albanskih opština, o čemu je sporazum potpisan 28. novembra, na Dan albanske zastave, u Tirani, nije štetna, tvrdi Arifi i dodaje da se slaže sa premijerom Vučićem koji je, kako navodi, rekao da ga to ne čudi jer je reč o građanskoj inicijativi. 
- Mi u Preševu, na primer, imamo potrebu digitalizacije lokalne uprave i za to možemo uzeti model iz Tirane, koja u tome ima bogato iskustvo. I ne samo mi, već i druge opštine u Srbiji. Mi smo samo pragmatični - zaključio je Arifi. Izvor: Tanjug
Bonus video

Vučić je egomanijak i kukavica ! - Feđa Dimović

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA