Najnovije

JUNAČKA ODBRANA AERODROMA T4: SAA i Rusi prave pokolj među teroristima, ali oni i dalje napadaju (FOTO/MAPA)

Neprekidne borbe koje se vode za aerodrom T4 u Tijasu na istoku sirijske provincije Homs dobijaju na intenzitetu iz dana u dan.

Borbe oko Tijasa (Foto: Tviter, Pravda)

Nakon veoma kritične situacije, kada je aerodrom u jednom trenutku bio potpuno okružen snagama Islamske države, odlučnom reakcijom ruske avijacije i herojskom odbranom kopnenih snaga SAA na samom aerodromu, prvi današnji napad je odbačen. Sirijsko-ruska koalicija čak je najavila i pokretanje kontraofanzive. "Sirijske trupe su povratile stabilnost u blizini Palmire uz rusku podršku iz vazduha. Ponovljeni napadi Islamske države su odbačeni" rekao je tokom dana ruski general Viktor Poznihir i dodao da Rusija aktivno pomaže Sirijcima u pripremi kontraofanzive. U tom trenutku linija razdvajanja stajala je stabilno na pojasu Tijas - T4. Nedugo nakon izjave ruskog generala, pokrenut je i najmasovniji udar Islamske države na aerodrom do sada. Mali broj informacija koji je stizao tokom poslednje borbe govori o heerojskoj odbrani pripadnika SAA unutar avio baze, koji su se suprotstavili brojčano nadmoćnijem protivniku. Prema navodima ruskog ratnog reportetra Ivana Sidorenka, teroristi su u ovom napaddu iskoristili veliki broj projektila BM-21 Grad.

Po zauzimanju kontrolnih punktova oko baze, teroristi su zaustavljeni pred ulazom na aerodrom, gde su naišli na utvrđene položaje jedinica Sirijske armije. Kada je njihovo napredovanje zaustavljeno, aavijacija i artiljerija nanele su odlučujući udar džihadističkim snagama čiji su se ostaci povukli na početne pozicije. Prema informacijama bliskoistočnih medija, Islamska država je tokom današnjeg dana, u ova dva napada, izgubila najmanje 300 boraca. Helikopteri, ipak, uspevaju da se probiju do aerodroma: Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA