Najnovije

Otkud Jelena Milić, direktorka centra za evroatlanske studije u našim životima

Imam veliku kilometražu u ovom novinarskom poslu, uvek sam poštovao postulat Helenske filozofije koji neprestano opominje: „Imati meru“. Ali, prekipi ponekad! Piše: Đoko Kesić

Đoko Kesić (Foto: JuTjub)

U srpskoj javnosti kitili su je raznim slikovitim imenima, svi  možda priliče njenom karakteru, mada ih ne poštujem i ne bih ih ja napisao. Ali ime Smrdibuba – baš joj pristaje.
Reč je o izvesnoj Jeleni Milić, direktorki Centra za evroatlanske studije, najpoznatijem NATO  lobisti. U široj javnosti veliki odijum protiv njenog NATO angažmana, što izvesnoj meri nikako nije u redu. Smatram da svakom od meritornog kredibiliteta treba da dobije priliku da kaže javno svoje mišljenje, ali i tim poslovima valja imati meru. Jer, valja poštovati i onu latinsku:Što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu“, pa razaberite ko je ko u ovom saznanju. Pa javna je tajna da za NATO lobiraju i Vuk Drašković i Čedomir Jovanović, ali niko od njih nije rekao da je „NATO bombardovanje Srbije opravdano, jer to je bio jedini način da se zaustave srpski zločini nad Albancima na Kosovu“ što je javno rekla Smrdibuba. Ona će kasnije u kontekstu slične priče, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, reći da je u tom kontekstu i smrt male Milice Rakić koju je NATO ubio na noši, opravdana pojava. Zbog toga mislim da je baš Smrdibuba.
       
Zašto se bavimo ovom temom? Nedavno, Smrdibuba je izrazila nezadovoljstvo što su deca, koja su u Beogradu dočekala Princa Čarlsa i Knjeginju Kamilu bila obučena u srpsku nošnju. Mi se izvinjavamo, trebala su na glavi da nose keče. Ili, u emisiji na TV Hepy, ona je nezadovoljna što Portal Pravda šprenosi njene tvitove. Uredništvo Pravde smatra da svako kukuruzište mora da ima adekvatno strašilo, televiziju gledaju i deca, valja im skrenuti pažnju da – kad odrastaju nikako ne bi smeli da liče na Smdibubu.
      
Kao puštena s lanca Smrdibuba je pre neki dan pretila građaninu Dušanu Markoviću da će mu poslati „moćne prijatelje“ samo iz razloga što joj je na Fejsbuku postavio pitanje o njenom NATO lobiranju! Ne samo to, Smrdibuba je prozivala i šefa Kancelarije EU u Beogradu Majkla Devenporta „zašto prisustvuje proslavi Svetog Save u jednoj beogradskoj školi, jer Srbja je sekularna zemlja“!?Podseća na vođu sekte ili Bakunjinovog sledbenika koji sprema atentat na Ruskog cara, ne bira sredstva i reči da prozove, uvredi, da ponizi Srbe i Srbiju.
           
Na društvenim mrežama je nazivaju “aspidom, glupačom, poturicom, zrodom ljudskim, dobra za šofere iz Rakovice?, žeel joj (zbog Milice Rakić i NATO podršci) da se raspadne od osiromašenog uranijuma ili da i njeno date umre od osiromašenog uranijuma, nazivaju je još fašističkom droljom, kučkom, svinjskom facom, ološem, govnom, redefinisanim kretenom, najodvatnijim licem u Srbiji, vešticom, matorom iskompleksiranom lezbačom,…”
       
Ne slažem se s pomenutim atributima, čak i neki moji prijatelji, koji veruju da je Smrdibubin problem ili u nesrećnom detinjstvu, nekakvom zlostavljanju ili frigidnosti, kažu ona u životu nije doživela radosti ljubavi i seksa – hteli su da to stave na svoj Fejsbuk nalog, a ja sam ih ubedio da to ne čine. Na kraju, jeste Smrdibuba, ali je nekakva dama.
        
A kad su u pitanju pomenuti ljubav i seks, Smrdibuba ne upražnjava te discipline. Ima pametnijih I važnijih poslova od pomenutih smešnih pokreta. Smrdibuba je uz to ličnost krajnosti: Pre podne mrzi Srbe – posle podne strašno mrzi Srbe. Za to je i dobro plaćena, a radi posao u kojem uživa. Kakav crni seks, u njenom svetu mržnja i novac su jedini orgazmični pojmovi.   
          
Tačno je i to, priznajem greh, kako vidim njeno liče mašta me vuče u neku psiho dramu, direktna asocijacija na Hičkokove scene u hladnom mrklom mraku, ali Smrdibuba nije za to kriva. Verujem da je i majka teško nosila svoju ljubav prema detetu, trpela je.
          
Ali, u svakom slučaju dobro je da nas ima i takvih, sve podseća na Andrića – svaka čaršija ima svoga Ćorkana- a zna se gde je Ćorkanu mesto. Čaršije koje drže do sebe ne zovu Ćorkana na savetovanje mudraca, ne zovu ga za slavsku sofru, niti bi mu dozvolile da piše kolumne u dnevnim novinama niti da gostuje na TV.
 
Zna se gde je mesto Smrdibubi! 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA