Najnovije

VUČIĆ O KARADŽIĆU I ŠEŠELJU: Nećemo da dozvolimo da haške presude ruše Srbiju i RS

BEOGRAD - Srbija je na raskrsnici ekonomskoj, političkoj i moralnoj, poručio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sa konferencije za novinare održane povodom haških presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Premijer je otvorivši tu temu naglasio da je došlo do velikih politčkih turbulencija kao i da je Haški tribunal još jednom dokazao da je politički sud i da mu je cilj ne da pomiri narode u regionu nego da ih zadrži u prošlosti.
- Haški sud zakiva eksere u kovčeg usnulog Balkana - naglasio je premijer i dodao da svaki zločinac treba da bude kažnjen uključujući i one koji su činili zločine nad Srbima. - Nekima ni to nije malo - dodao je Vučić komentarišući 40 godina robije Karadžiću.
- Nikome nećemo da dozvolimo da na osnovu haških presuda ruši Srbiju i RS - naglasio je premijer.

Kada je reč o Šešelju, premijer je rekao da mu želi dobro zdravlje i sreću i da presuda koja mu je u Hagu izrečena nije problem nego je problem njegova politika koja gura Srbiju u prošlost i nestabilnost. Premijer je potom rekao da je uveren da mnogi zločinci nad srpskim žrtvama neće dočekati niti pravdu, niti kaznu. - Politika velike Srbije nije politika budućnosti i politika Vlade Srbije - rekao je Vučić odgovarajući odriče li se politike velike Srbije koju je svojevremeno zagovarao s Vučićem.

"Nikad bliži gubitku izbora"

Na novinarsko pitanje da li će vas koštati izbora pomirljive poruke upućene regionu, Vučić je rekao da naprednjaci nikad nisu bili bliži gubitku izbora i dodao da je ekonomija zemlje stabilna. "Sinoć sam dobio prvo istraživanje u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči", rekao je Vučić. "Kada sam rekao gubimo izbore, ne mislim pojedinačno, kao stranka, nego svi zajedno, nadam se da ste razumeli...", pojasnio je minut kasnije Vučić. Na pitanje da li je haška presuda Šešelju svojevrsna opomena njemu i vladi pred izbore, Vučić je rekao da je Hag tačno znao kad su izbori kad su zakazivali izricanje presude, ali i njenu sadržinu. - Nisam se čuo sa gospodinom Šešeljom, koliko godina već ne razgovaramo.. osam ili tako nešto... ne želim mu ništa loše... njemu i njegovoj porodici ali i njemu u običnom životu želim sve najbolje, ali kad je reč o politici ni sad, ni u budućnosti nećemo imati dodira. Vučić je ponovo dodao da nikada i nikome neće dati da ponižava niti ruži Srbiju kao i da misli da je to dobro činio u proteklih godinu i 10-11 meseci.

"Pre kraja godine razgovor i o povećanju primanja"

Nemam nikakve sumnje da ukoliko nastavimo sa pozitivnim ekonomskim trendovima možemo pre kraja godine da razgovaramo sa MMF o povećanju primanja, pre svega za prosvetu, zdravstvo, vojsku, policiju i penzionere, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je MMF zadovoljan dosadašnjim rezultatima. Premijer je ponovio da je Srbija što se tiče ekonomije stabilna, da napreduje, da je javni dug manji za 316 miliona evra, a da je deficit u prvom kvartalu umesto 62 milijarde devet milijardi dinara. Rekao je da je za zemlju veoma značajno da u junu bude četvrta i peta revizira sporazuma. "Ako bismo zadžali takav deficit siguran sam i nemam gotovo nikakve sumnje da možemo pre kraja godine razgovaramo sa MMF o povećanju primanja pre svega za prosvetu, zdravstvo, vojsku, policiju i penzionere. A za ostale ćemo da vidimo", rekao je Vučić, dodajući da neće da obećava kule i gradove da bi dobio izbore.

"Budžetski deficit manji za 420 miliona evra"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je kazao da je na kraju marta budžetski deficit 8,9 milijardi dinara, a da je bio planiran manjak u državnoj kasi od 62 milijarde. "Budžetski deficit je za 420 miliona evra bolji od plana", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je istakao da u prva tri meseca nije bilo novih zaduživanja države. "Javni dug je smanjen za 316 miliona evra, zahvaljući kursnim razlikama", rekao je Vučić. Vučić je kazao da očekuje da će do kraja godine biti stvoreni uslovi da u dogovoru sa MMF-om budu povećane penzije, kao i plate zaposlenih u prosveti, zdravstvu, vojsci, policiji.
Sednica vlade koja je prethodi obraćanju, počela je u 11.30 sati. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA