Najnovije

Čekanje

Čudno je ovo vreme između Vaznesenja i Duhova. I čekamo i ne čekamo. Mirni smo. Hristos nam je obećao Duha Utešitelja. Nekako je ipak ispunjenje obećanja blizu, iskustvo nam govori da će brzo proći nedelju dana do praznika. Toliko puta do sada smo prošli kroz to.

Đakon Nenad Ilić (Foto: FB)

Piše: đakon Nenad Ilić
A Hristos nam je obećao i da će On ponovo doći. Da će tada Bog biti sve u svemu. Ono što nije u Bogu - otpašće. Taj veličanstveni čas kroz celu istoriju tumačimo, spremamo se i takođe nekako i čekamo i ne čekamo. Ali ipak verujemo. Verujemo Hristovom obećanju. Imamo poverenje u NJega i NJegove svedoke. Ali od nas se traži još nešto više. Čista vera. Da prihvatimo da se to što čekamo već dogodilo!
Na Svetoj Liturgiji sveštenik pri uznošenju čita i ovu molitvu: " Sećajući se dakle ove spasonosne zapovesti (pričešćivanja), i svega što se nas radi zbilo: krsta, groba, tridnevnoga vaskrsenja, uzlaska na nebesa, sedenja s desne strane, i drugog i slavnog dolaska..."
Najneobičnije reči za nas koji živimo u vremenu i razlikujemo ono što je bilo, što je sad i što će biti - svake Liturgije sećamo se Drugog Hristovog dolaska! Koji tek čekamo! Šta onda da čekamo kad se već dogodilo?
Vreme je samo odmotavanje za nas večnosti u kojoj nema prošlog i budućeg nego je sve stalno SADA. I naša prošlost i naša budućnost u večnosti je - sada. I to SADA koje je u Bogu. Ono što nije u Bogu ne postoji.
Bože, koliko toga radimo što nije u Tvome - sada! 
Kad god uspemo da radimo ono šta radimo s ljubavlju prema Bogu i ljudima mi smo u tom SADA. Postojimo. A tako malo postojimo samo čekajući. 
Bez Boga nema mene, bez bližnjeg nema mene - tako je jednostavno, a mi smo tako često umorni da bismo voleli. Zato nam je potrebna snaga Duha Utešitelja. Čekamo i trudimo se da volimo. A čekanje onoga što se već dogodilo i nije čekanje nego stalno podsećanje. Izvor: Zvanični FB profil - đakon Nenad Ilić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA