Najnovije

LAZANSKI O RUSKOJ VOJNOJ POMOĆI SRPSKOJ ARMIJI: Bićemo sila i ako Putin pošalje pola!

BEOGRAD - Vojno-politički komentator "Politike" Miroslav Lazanski kaže da će posle isporuke najavljenog paketa ruske vojno-tehničke pomoći naša armija postati sila s kojom se niko više neće šaliti.

Miroslav Lazanski (Foto: Medija centar Beograd)

Komentarišući spisak naoružanja i opreme koji bi u okviru međudržavnog sporazuma Srbija trebalo da dobije od Rusije, Lazanski naglašava da je nabavka šest novih "migova 29" i raketnog sistema 'buk M2', kao i najava isporuke drugih aviona, helikoptera i najsavremenijih raketnih i PVO sistema - dugo očekivana sjajna vest za sve građane koji žele da žive u miru i stabilnosti.

Kao što je ranije pisano, Rusija će Srbiji po direktnom nalogu predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina pored "migova 29" i sistema "buk" isporučiti i dva remontovana transportna aviona AN-26, 30 modernizovanih tenkova T-72 sa navođenim raketama i 30 modernizovanih oklopno-izviđačkih vozila BRDM2.

Razmatra se, takođe, i nabavka četiri helikoptera Mi-24V, PVO sistema "tor", "tunguska" i artiljerijskog sistema "kornet" i "točka".

Takođe, Srbija bi trebalo da dobije i novu navigaciono-komunikacionu opremu, kao i najmoderniju opremu i simulatore za obuku pilota i vojnih specijalaca.

Miroslav Lazanski očekuje da se paket ruske pomoći realizuje u najskorijem periodu.

- Pazite, i ako samo pola od ovoga o čemu se govori stigne u Srbiju, biće to najveće opremanje naše vojske još od raspada SFRJ. Najavljena isporuka sistema 'buk M2' jeste fantastična stvar! Mi već posedujemo raketni sistem "kub", koji je kompatibilan s ovim sistemom i to bi bilo jako značajno za našu odbranu - naglašava Lazanski i dalje, tačku po tačku, analizira najavljenu rusku vojnu pomoć.

- Sa šest novih "migova 29", uz četiri koja već imamo, oformili bismo moćnu eskadrilu za čuvanje vazdušnog prostora. Takođe, ako dobijemo modernizovane tenkove za neke male pare, kao što se pominje, to bi bilo jako značajno pojačanje... Sistem "tunguska" koji se pominje jeste delimično prevaziđen u sistemu PVO, ali i on bi nam svakako dobro došao... - navodi Lazanski i dodaje da će eventualna nabavka četiri helikoptera Mi-24, uz postojeća dva koja treba remontovati, dati mogućnost za formiranje male eskadrile jurišnih helikoptera.

Prema rečima sagovornika, svaka donacija vojne opreme ili nabavka po netržišnim, prijateljskim uslovima, poželjna je, posebno u kontekstu trenutnog naoružavanja Hrvatske.

- Ako Hrvati dobiju rakete dometa do 70 kilometara, a nama Moskva pošalje "točku", koja može da gađa do 120 kilometara, to je dobar paritet. Međutim, ako oni dobiju one s dometom do 300 kilometara, ovo nam ne znači mnogo i mi ćemo morati da razmišljamo o drugim sistemima - naglašava Miroslav Lazanski.

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić naglašava da je Srbija i sada vodeća regionalna vojna sila, a da bi s ovakvim paketom pomoći od Rusa tek učvrstila takvu poziciju.

- Vojska Srbije već radi na modernizaciji sopstvene opreme i produženju roka korišćenja naših resursa. Velika sredstva se ulažu u Vojno-tehnički institut, koji postiže zapažene rezultate. Naravno da bi nam značila i nabavka ruske opreme. Moram da naglasim da se Srbija ne naoružava da bi bilo koga napala, već da bi i ubuduće bila garant mira i stabilnosti u regionu... - napominje Gašić.  Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA