Najnovije

KARTER NAJAVIO: Neprijatno iznenađenje očekuje naše protivnike!

Pentagon je najavio da će u narednih pet godina potrošiti desetine milijari dolara na novo naoružavanje i modernizaciju svih snaga Azijsko-Pacifičkom regionu i to tako da će to biti „neprijatno iznenađenje za potencijalne protivnike“.

Ešton Karter (Foto: Sinhua)

Ovo je, zapravo, izneo američki ministar odbrane Ešton Karter u govoru koji je u San-Dijegu (u Kaliforniji) održao posati nosača aviona Karl Winson. Američki minstar je precizirao da će novo noružavanje obuhvatiti vazdušnu tehniku, podmornice, torpeda, sajber-oružje i „sredstva koja će biti razmeštena u kosmosu“:
„Ulaženo novac u povećanje preciznosti i dometa naših projektila. Rešenja će biti veoma kreativna i nadamo se – neočekivana za naše potencijalne protivnike. Priredićemo im još nekoliko iznenađenja te vrste“.
U nastavku je ukazao: „Radimo na tome da naše podmornice budu ubojitije i borbeno sposobnije jer će nositi tri puta više morske verzije krstarećih raketa Tomahawk. Povećali smo takođe ulaganja u proizvodnju bespilotnih podvodnih apara različitih veličina i mogućnosti. Takvi podvodni dronovi biće efikasni u plitkim vodama koje su nepodesne za klasične podmornice“.
Karter je precizirao da će to biti samo deo od preko 40 miliajrdi dolara ulaganja (u narednih pet godina) u podmornice. Sa ambicijom da ostanu „borbeno najsposobnija podvodna flota na svetu“.
Dodao je još da će Pentagon potrošiti preko 12 milijardi dolara na strateške bombardere V-21 i radare. Plus još 56 milijardi dolara na kupovinu 500 višenamenskih lovaca nove generacije F-35.
Na leteće tankere Amerikanci će, prema njegovim rečima, potrošiti 16 milijardi dolara.
Šef Pentagona nije slučajno gotovo sve ovo povezao sa Azijsko-Pacifičkim regionom. Jer, Amerikanci ne žele protsto dominaciju na Pacifiku, nego i obuzdavanje rastuće vojne moći Kine i mogućnosti ruske Tihookeanske flote. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA