Najnovije

Nova saznanja o energijama crnih rupa

Crne rupe oduvek su bile izuzetno zanimljive za naučnike koji još uvek otkrivaju nove informacije o tim svemirskim fenomenima, u kojima je gravitacija toliko jaka da čak ni svetlost ne može da pobegne.

Kosmos (Foto: pixabay.com)

Crne rupe se formiraju kada takozvane super velike zvezde eksplodiraju u izvanredne, ali kratkotrajne supernove. Sva materija, koja se rasprši usled te masivne eksplozije, nestane u roku od nekoliko sedmica ili meseci, a gravitacija sve to uruši u veoma mali prostor. Neki novi podaci s japanskog satelita sada pomažu pri dešifrovanju tajni ovih nevidljivih nebeskih tela.
Crne rupe su nevidljive za ljudsko oko. Međutim, teleskopi sa specijalnim instrumentima mogu da ih lociraju na osnovu toga kako utiču na obližnje zvezde.
Japanska svemirska agencija je u februaru lansirala satelit „Astro-iks” u orbitu s ciljem da ispituje ogromna svemirska tela u kosmosu, kao što su supermasivne crne rupe koje postoje u centru većine galaksija.
Nažalost, posle samo mesec dana u svemiru, satelit se raspao, ali je pre toga uspeo da sakupi važne podatke o sazvežđu „Perseus”, koje se sastoji od stotina galaksija na 240 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Na tom satelitu bio je ugrađen specijalni rendgenski spektrometar, koji je detektovao da se supertopli gas u centru tog sazvežđa kreće mnogo sporije nego što se očekivalo.
„To nam pruža vrlo precizni proračun koliko supermasivna crna rupa upumpava energije u taj gas, što nam zatim pomaže da napravimo kompletniju sliku kako se galaksije razvijaju, kako se zvezde i taj gas, koji će vremenom da se ohlade kao kiša i da naprave zvezde, razvijaju tokom kosmičkog vremena”, rekao je za „Glas Amerike” Brajan Maknamara, astrofizičar s Univerziteta Voterlu u Kanadi.
Istraživači takođe budno prate vruću plazmu – tip materije – i gasove koji okružuju galaksije.
„To je gas koji se još nije ohladio kao kiša u našoj atmosferi da bi napravio zvezde, planete, život, na primer. To će se potencijalno desiti u budućnosti, a mi pokušavamo da otkrijemo sudbinu ove galaksije i mnogih drugih”, dodao je Maknamara.
Supermasivne crne rupe mogu da utiču na to kako galaksije nastaju i razvijaju se.
Energija koja se oslobađa iz ovih ogromnih crnih rupa tesno je povezana s ovim atmosferama, što je materijal od kojih nastaju buduće zvezde.
To znači da nevidljivi džin u njenoj srži utiče na to kako će ta galaksija da raste i razvija se.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA