Najnovije

PUTIN IMA NOVI PLAN ZA NAFTU: Počeo dijalog na relaciji Moskve, Teherana i Rijada!

MOSKVA- Ćuljivo svetsko tržište nafte treba stabilizovati. Cena barela mora biti prihvatljiva i kupcima i prodavcima. Vodeći naftaši sada su spremniji na dijalog.” Ovaj stav o daljem poželjnom a dugoročnom razvoju prilika na svetskom petrotržištu koliko od danas dele Rusija i Saudijska Arabija i Iran, tri uticajna petroizvoznika, više nego složenih međusobnih odnosa.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Rusija i Saudijska Arabija u ponedeljak su potpisale u Hangdžouu (tokom samita G-20) sporazum o saradnji na tržištu nafte, unutar kojeg će Rijad i Moskva osnovati zajedničku radnu grupu radi praćenja situacije na nestabilnom svetskom tržištu barela, uz mogući – vremenski neoročeni dogovor o eventualnom zamrzavanju sadašnje (inače rekordne) proizvodnje nafte.
Aleksander Novak, ruski ministar energetike, taj sporazum Moskve i Rijada, inače njihov prvi međusobni dogovor od početka milenijuma – nazvao je „istorijskim”. Saudijski ministar energetike Halid el Falih je na izuzetno retkoj zajedničkoj konferenciji za štampu potvrdio da je stabilizacija svetskog tržišta nafte nužna, ali i da Iran tim povodom treba da odigra „konstruktivnu ulogu”.
Koliko danas iranski ministar energetike Bidžan Zanganeh nagovestio je opreznu podršku dvogodišnjim naporima vodećih naftaša da nekako obuzdaju sopstvenu besomučnu proizvodnju.
„Iran želi stabilno tržište nafte, bilo koja mera koja pomaže uravnoteženju prilika na petrotržištu ima podršku Teherana. Podržavamo cenu barela 50–60 dolara”, izjavu Zanganeha za iransku televiziju preneo je londonski „Fajnenšel tajms”. Zanganeh je pri tome ostao nedorečen oko toga da li će Iran pristati da zamrzne svoju proizvodnju – kao što je proletos tražio Rijad – pre nego što dostigne nivo od četiri miliona barela nafte, koliko je crpio pre uvođenja zapadnih sankcija (ukinutih u januaru ove godine). Sama činjenica da su Moskva i Rijad postigli petrodogovor u Hangdžouu sludela je u ponedeljak svetske berze.
Na vest o potpisanom dokumentu dva vodeća proizvođača i izvoznika nafte, barel severnoatlantske nafte (tipa „brent”) poskupeo je tog dana za 5,5 odsto (na skoro 50 dolara), da bi nakon analize detalja – pojevtinio na oko 47 dolara. Razočaranje na berzi potiče od grčevite potrebe svetskih tržišta za brzim kratkoročnim rešenjem skokovitog kretanje cene nafte od sredine 2014. godine i brzim padom rekordnih zaliha petroleja.
Što se tiče izjave Zanganeha da je Iran spreman ne samo da podrži „bilo koju meru za stabilizaciju svetskog tržišta nafte” već i da se tim povodom uključi u debatu OPEK-a krajem septembra u Alžiru, berze nisu odreagovale na ovu istina indirektnu naznaku pomaka u odnosima Rijada i Teherana.
„Dogovor Rusije i Saudijske Arabije ne treba omalovažavati, zato što predstavlja pomak u povoju u odnosima moćnih petroproizvođača do danas simpatizera suprotnih strana u ratu u Siriji”, ocenu eksperata londonskog Sitija prenela je američka mreža Si-En-Bi-Si.
Razmere mogućeg „ustrojavanja” stavova Moskve, Rijada i Teherana za sada su zagonetka za berze. Odgonetku možda pružaju neke od najnovijih zvaničnih ocena tri petrodržave.
„Saudijski princ Muhamed bin Salman je veoma pouzdan partner sa kojim se mogu postići dogovori i sa kojim možete biti sigurni da će dogovori biti poštovani”, izjavio je ruski lider Vladimir Putin nakon susreta oči u oči sa uticajnim mladim saudijskim princem koji vodi resor energetike. Rusija i Saudijska Arabija treba da neguju neprekidni dijalog, dodao je Putin početkom sedmice u Hangdžouu.
Sa istočne obale Persijskog zaliva stižu ovih dana novi signali komšijama u naftonosnom regionu.
„Konstruktivna saradnja i međusobno razumevanje na Srednjem istoku moraju da zamene iluzije rivalstva” u cilju rešavanja regionalnih problema, poručio je iranski šef diplomatije DŽavad Zarif.
Snaga zajedničkog stava Moskve, Rijada i Teherana o potrebi stabilizacije svetskog tržišta nafte biće iskušana vrlo brzo, koliko već krajem meseca u najavljenim direktnim razgovorima  članica OPEK-a i Rusije u Alžiru.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA