Najnovije

SRPSKI VOJNIK SPECIJALAC POSTAJE SUPERRATNIK: Uskoro dobijamo najmoderniju novu vojnu opremu!

Snage za hitno reagovanje Vojske Srbije dobiće novu supermodernu opremu uglavnom iz inostranstva. Specijalci će sa novom opremom biti daleko sposobniji u noćnim borbama, pošto će biti opremljeni modernijom optikom.

Srpski vojnik uskoro postaje superratnik (Foto: vs.rs)

Kako je rekao načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odbrambene tehnologije, general major prof. dr. Bojan Zrnić, projekat opremanja specijalaca je poznat pod imenom “1.500”.
- Novi sistem naoružanja obuhvata puške sa mnogo boljim nišanskim sistemima, pre svega noćnim. To je jako bitna stvar, jer se radi o slojevitom sistemu senzora koji noću otkriva, recimo tenk na udaljenosti od 10 kilometara - rekao je Zrnić, i dodao da noćna oprema koja je korišćena nije zadovoljavajuća i da je vojska u mraku praktično bila slepa. Prema njegovim rečima, za potrebe snaga za hitno reagovanje, oprema će se tražiti najviše u inostranstvu, a značajni novitet biće pancirna zaštita.
- Radi se o velikim izmenama, umesto pancirnih prsluka, biće nabavljeni nosači ploče, pošto su prsluci glomazni - dodaje Zrnić, koji je na seminaru Vojske Srbije u Zrenjaninu kazao i da ta oprema treba hitno da se nabavi.
Srpski vojnici mogu da očekuju još jedan tehnološki iskorak, a to je nova puška koju pravi “Zastava” i koja do sada u javnosti nije ,mnogo pominjana. Prema Zrnićevim rečima radi se o modularnoj pušci s izmenjivim cevima koja može da koristi kalibar 7, 62 milimetra, ali i kalibar 6,5 poznatiji kao “grendel” o kome se u svetu mnogo govori.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA