Najnovije

ŽIVOT POSVETIO NAJMLAĐIMA: Preminuo legendarni dečji pisac Raša Popov

Raša Popov, legendarni srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvezda dečje televizijske emisije Fazoni i fore, preminuo je sinoć oko 23 sata u Beogradu u 84. godini života.

Raša Popov (Foto: Jutjub)

Raša je preminuo nakon duge i teške bolesti.
Informaciju o njegovoj smrti potvrdio je njegov sin, koji je rekao da još nije odlučeno vreme i mesto sahrane, da će te informacije biti poznate kasnije u toku dana, te da bi on voleo da oca sahrani u Aleji zaslužnih građana.
Radivoj Raša Popov bio je novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvezda dečje televizijske emisije Fazoni i fore. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.
Rođen je 26. juna 1933. godine u Mokrinu. Godine 1952. došao je na studije u Beograd. Završio je Filozofski fakultet. Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost.
Novinarsku karijeru započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista “Mladost“ od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda od 1964. do 1967. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine. Osim toga bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. Glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska bio je od 1983. do 1985. godine.
Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju “Vidovi fašizma“.
Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, neke od najpoznatijih su “Radost saznanja“, “Fazoni i fore“, “Varošarije“, “U snu san“, “Šešir bez dna“.
Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, a imaju sina Bojana i ćerku Dijanu.

Tako je govorio Raša 

Poznati su mnogo Rašini citati a neki od njih su: - Ne postoji osećanje da si Vojvođanin, ja se osećam Banaćaninom. – S jedne strane, u gradovima kapital drže novi kompradori, to su oni koji trgovačkim špekulacijama stiču ogroman kapital, a sela uzimaju novi latifundisti. Sve je po latino-američkom obrascu. Kad sam to rekao na jednoj privatnoj televiziji, cenzurisali su me. - Intelektualac nije onaj ko je diplomirao na nekom fakultetu, već je onaj ko ima pravo rešenje u pravom trenutku. – Bogat si onoliko, koliko si proputovao svetom. Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA