Najnovije

NAGOVEŠTAJ VELIKOG RATA: Iranska vojska se grupiše u Siriji da dočeka američke komandose, i Rusi spremaju vojnu intervenciju

Ministarstvo spoljnih poslova Irana je osudilo izraelske upade u Siriji u subotu, a izveštaji ukazuju da Iran razmatra raspoređivanje kopnenih snaga kako bi se suprotstavili potencijalnoj američkoj intervenciji u toj zemlji.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Izraelski avioni su udarili u područje u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku u četvrtak, navodno skladište oružja kojim upravlja libanska Hezbolah milicija.
“Nije bilo nikakve sumnje da su upadi imali za cilj slabljenje sirijske legitimne vlade i u skladu sa jačanjem Takfiri terorista koji su se približili uništenju i porazu u borbama iz dana u dan,“ rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi, prenosi novinska agencija Fars.
On je rekao da su napadi bili kršenje suvereniteta Sirije.
“Prema tome, napadi su prekršili međunarodne zakone i propise,“ rekao je on.
Komentari koji prate izveštaje novinske agencije Tabnak, koja je povezana sa bivšim komandantom moćne iranske Revolucionarne garde (IRGC), ukazujući da raste zabrinutost Irana zbog povećanja američkih vojnih aktivnosti na severnoj granici Jordana.
U članku se kaže da bi izraelski napadi na Siriju mogli biti početak velike ofanzive protiv te zemlje od strane koalicije, uključujući Izrael, SAD i arapske države.
“Postoje povećane aktivnosti na jugu Sirije koje ukazuju na pripreme za napad preko Jordana i Izraela, i uz pomoć oružanih grupa,“ pisalo je.
Drugi članak iste novinske agencije kaže da su ruski i iranski vojni zvaničnici informisali sirijskog predsednika Bašara al Asada da su oni spremni da pošalju kopnene snage da intervenišu u toj zemlji u slučaju takve situacije.
Novinar i sirijski opozicionar Asad Hana je ranije ovog meseca na tviteru napisao da su američke snage postavljene i u pripravnosti su na južnoj sirijskoj granici sa specijalnim snagama Jordana.
Još jedan izveštaj takođe ukazuje da se združene snage pripremaju za ulazak u južnu Siriju iz Jordana, iako navodno sa ciljem borbe protiv Islamske države.
U intervjuu za Vašington post, kralj Abdulah od Jordana je rekao da je zabrinut zbog prisustva IRGC snaga širom granice na jugu Sirije.
“Bili smo veoma eksplicitni sa Rusima, kao i Izraelcima, da dolazak nedržavnih aktera ka našoj granici neće biti tolerisan,“ rekao je on u intervjuu.
“Mislim da smo došli do razumevanja sa Rusima.“

Autonomija u južnoj Siriji?

Iran je stao u odbranu svog saveznika u Siriji nakon obračuna sa anti-vladinim demonstracijama 2011. godine.
IRGC su izgubile više od hiljadu boraca u Siriji, boreći se protiv opozicionih snaga iza kojih su stajali SAD, Katar, Turska i Sudijska Arabija.
Prema izveštajima meštana u Damasku, uticaj Irana u pro-vladinim oblastima je proširen do te mere da oni efikasno dominiraju i političkom i vojnom scenom u zemlji, uz Asadovog drugog vernog saveznika, Rusiju.
“Ovo je moja domovina. Ali ja sam ovde građanin drugog reda,“ rekao je biznismen govoreći za novine Gardijan.
“Sirijci su sada drugi. Iranci su prvi. A Rusi su bogovi.“
Prema rečima Abdela Bari Atvana, pišući za novine  Rai al-Youm, Damask je naljutio plan koji je iznela grupa od 22 sirijskih opozicionih aktivista u Istanbulu, koji je pozivao na uspostavljanje autonomne oblasti na jugu Sirije. Vlada vidi takozvani Houran pakt kao prvi korak u federalizaciji Sirije.
Prvenstveno Asadova vlada vidi Jordan iza te šeme, zajedno sa SAD, kao sredstva za obezbeđivanje granica i za Kraljevinu i Izrael.
Izveštaji su takođe pokazali da su američki vojnici počeli da se gomilaju na severnoj granici Sirije.
U petak, komandant prokurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG) je izjavio da će američke snage početi da prate situaciju na severnoj granici Sirije sa Turskom, nakon prekogranične vatre između YPG i turskih snaga.
Portparol Pentagona, kapetan DŽef Dejvis, je takođe izjavio u petak da je američka vojska raspoređena duž granice.
“Nastavljamo da pozivamo sve uključene strane da se fokusiraju na zajedničkog neprijatelja ID,“ rekao je on novinarima.
Porast američke vojske duž severne i južne granice Sirije je zabrinuo Damask i Teheran, pre svega zbog nedavnog dramatičnog preokreta u politici Trampove administracije o toj zemlji, sa vazdušnim napadima pokrenutim protiv Šarijat vazdušne baze nakon napada hemijskim oružjem protiv pobunjenika u Idlibu.
“Tokom američke predsedničke kampanje, iranski lideri – uključujući vrhovnog vođu Alija Hamneja – su davali neuobičajene laskave opaske o tadašnjem kandidatu Donaldu Trampu,“ napisao je Ahmed Majidar, direktor  IranObserved  projekta na Institutu Bliskog istoka. “Iranski vojni lideri, naročito, su se nadali da će Trampov pozitivan pogled na ruskog predsednika Vladimira Putina i protivljenje vojnoj intervenciji u inostranstvu, doprineti iranskom planu u Siriji i na širem Bliskom istoku.
“Ali taj oprezni optimizam se promenio u rastuću zabrinutost u Teheranu otkako je Tramp stupio na dužnost u januaru i usvojio agresivnu politiku prema Iranu, nametanjem novih sankcija protiv iranskog programa balističkih raketam, obnavljanjem bliskih veza sa Vašingtonovim tradicionalnim sunitskim saveznicima na Bliskom istoku, i širenje obima američkog vojnog angažmana u Siriji i Iraku.“
Ruski bataljon "Turan", sastavljavljen od boraca iz čitavog bivšeg SSSR-a, izvršio je desant na Hajat Tahrir, koji kontroliše Al Kaidi bliska grupa Al Šam. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA