Najnovije

"CRNE RUPE USRED OKEANA": Ruske atomske podmornice postaju nevidljive za radare i protivpodmorničke brodove

Najsavremenije ruske atomske podmornice 995 tipa „Borej-A“ i 885 „Jasenj-M“ pretvoriće se u crne rupe za protivničke submarine, protivpodmorničke brodove i avione.

Podmornica "Borej" - 955 (Foto: Jutjub)

Postaće neulovljive za hidroakustičke stanice - glavno sredstvo za otkrivanje podmornica.
Ruske podmornice će faktički nestati sa protivničkih radara i hidrolokatora zahvaljujući modernim novim bešumnim hermetičkim pumpama koje se stoprocentno proizvode u Rusiji.
Ranije su sve i sovjetske i ruske atomske podmornice bile opremljene pumpama moldavskog naučno-tehničkog centra „Hidrotehnika“.
U svaku su ugrađene desetine pumpi. One su, faktički, srce i krvotok submarina. Obezbeđuju cirkulaciju tečnosti u njihovim atomskim reaktorima, isplivavanje i zaranjanje, punjenje vodom torpednih aparata pre lansiranja projektila, hlađenje svih sistema i opreme podmornica.
Šum koji su pravile bio je možda i glavna slaba tačka atomskih podmornica. NJega su relativno lako lovili tuđi hidrolokatori.
Nove super-pumpe počela je da serijski proizvodi ruska firma LGM. NJen izvršni direktor, Roman Pihtin, rekao je moskovskom dnevnom listu „Izvestiя“:
„Sve pumpe pripadaju četvrtoj, najvišoj kategoriji vibro-hidraulične tehnike. NJihove karakteristika su vrhunska tajna jer upravo pumpe i određuju fizički portret svake podmornice. Kad se znaju ti parametri - podmornicu je dosta lako „napipati“ unutar prirodnih šumova okeana“.
Pumpe LGM imaju prilično jednostavnu konstrukciju i male dimenzije. Toliko su bešumne da - i kada rade punom snagom - na njima može da se održi (da ne padne) „na kant“ postavljeni metalni novac.
Ruska vojna brodogradilišta za nacionalnu Ratnu flotu trenutno grade pet podmornica klase „Borej-A“ i šest klase „Jasenj-M“. Pumpe LGM upravo njima će omogućiti da postanu „crne rupe“ usred okeana.
Pogledajte OVDE pet ruskih superoružja koja nikada nisu ugledala bojno polje.
Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Top 10 najboljih podmornica u 2017. godini.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA