Najnovije

OZBILJNA PRETNJA IRANA NUKLEARNIM ORUŽJEM: "Ako odlučimo..." (VIDEO)

Iranu će trebati samo pet dana da poveća obogaćenost uranijuma na 20 odsto, izjavio je danas šef Iranske organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi.

Iranski balistički projektil (Foto: Jutjub)

To je nivo na kojem uranijum može da se koristi za proizvodnju nuklearnog oružja.
- Ako se odlučimo, za najviše pet dana možemo da nastavimo da proizvodimo uranijum čistoće do 20 odsto u nuklearnom postrojenju Fordo - izjavio je Salehi u intervjuu za iransku državnu televiziju IRIB, a prenosi agencija Frans pres.
On je, medjutim, dodao da Teheran ne želi da se to dogodi.
- Definitivno, nismo zainteresovani za takav razvoj situacije. Nismo lako postigli nuklearni sporazum da bismo ga lako napustili. Posvećeni smo i lojalni sporazumu - rekao je Salehi.
Iran se, kako navodi agencija AP, odrekao većine svojih zaliha 20-procentnog obogaćenog uranijuma posle potpisivanja istorijskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine. Tim sporazmom, nivo obogahenosti uranijuma proizvedenog u Iranu je ograničen na pet odsto, a Teheranu su, u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa, ukinute sankcije.
Najnoviji komentari iranskih zvaničnika dolaze nakon brojnih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će ponovo pregovarati sa Iranom ili da će izaći iz nuklearnog sporazuma. Iranski predsednik Hasan Rohani je posle toga zapretio da bi Iran mogao da veoma brzo napusti nuklearni sporazum sa velikim silama, ako SAD nastave svoju politiku "sankcija i prinude". Pogledajte OVDE očajnički pokušaj proboja terorista u Siriji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je Iran pokušavao da stekne nuklearno oružje:

Bonus video

Ovako u praksi funkcioniše iranski nuklearni dogovor:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA