Najnovije

OZBILJNA SITUACIJA: Zbog čega Tramp ne treba da izaziva Kinu?

Suprotstavljanje američkog predsednika Kini u pogledu trgovine moglo bi da izazove "veoma agresivne" odgovore, upozoravaju stručnjaci.

Nije pametno zamerati se Kinezima (Foto: Jutjub)

Administracija Donalda Trampa planira da se pozove na retko korišćenu zakonsku klauzulu koja Americi omogućava da istraži da li kineski propisi o intelektualnoj svojini doprinose nekorektnoj trgovinskoj praksi, prošle nedelje su pisali američki mediji pozivajući se na izvore bliske vladi.
Vašington želi da Peking uvede strože kazne za krađu intelektualne svojine i da ublaži namete američkim firmama koje se nadaju ulasku i sticanju udela na kineskom tržištu napredne tehnologije.
Tramp, koji treba da poseti Kinu kasnije ove godine, ovakvom istragom bi mogao da izazove "pravi trgovinski rat".
Šarlin Barševski, nekadašnja zvaničnica Ministarstva trgovine rekla je za "Gardijan" da bi izazivanje Kine moglo da dovede do sunovrata u odnosima dve države.
- Kada Kina nije zadovoljna američkim potezima, ona počinje da se ponaša veoma agresivno, da zastrašuje i prisiljava Ameriku da se povuče - rekla je Barševski koja je pregovarala o ulasku Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) 2001. godine.
Ona je rekla da nije jasno kakve bi mere mogla da sprovede Trampova administracija.
- Pitanje je šta je sledeći potez i koliko može da se usija ova situacija...Videćemo šta će se desiti, ali jasno je da će biti veoma usijane i agresivne retorike na obe strane... Međutim, Kina se neće zaustaviti na priči. Ubrzo će američke kompanije početi da se žale o sve lošijem tretmanu u Kini. Neće biti blokirane niti će biti žrtve velikih odmazda. Ali ta sredina u kojoj će se naći će biti sve komplikovanija. Kina će to raditi kako bi pritisnula SAD da se povuče - objasnila je ona.
Ovo upozorenje je usledilo nakon što je državni sekretar SAD Reks Tilerson rekao da su odnosi SAD i Kine došli do prekretnice nakon više od četiri decenije bez konflikta.
U nedelju je sličnu izjavu imao i kineski šef diplomatije Vang Ji koji je rekao da će se Kina dobro pripremiti za Trampovu posetu od koje očekuju da će "mapirati odnose u sledećih 50 godina".
Baršefski je rekla da je u SAD postignut konsenzus oko toga da se država mora pozabaviti kineskom "eksplicitno diskriminatorskom politikom" prema stranim firmama kao i krađom patenata i kršenjem prava intelektualne svojine.
SAD bi mogle da jednostarno uvedu tarife ili druge restrikcije Kini kako bi zaštitile svoju industriju.
Ona predviđa da bi Kina mogla da uzvrati tako što bi optužila SAD za protekcionizam i da sprovede odmazdu, a posledice mogu biti ogromne po ceo svet. Pogledajte OVDE kako se Ameri spremaju za rat. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako će izgledati budućnost američko-kineskih odnosa:

Bonus video

Ovo je najveći kamen spoticanja za Amere u Aziji:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA