Najnovije

SVEDOČENJE JUNAKA SA KOŠARA: Ovako su srpski vitezovi branili Kosmet - kad tad ćemo se vratiti (VIDEO)

Gost „Duhovne trpeze“ TV"HelmCast" koja se emituje u redovnom terminu sredom u podne bio je pripadnik 53.graničnog bataljona, heroj sa Košara, Ivan Dražić.

Košare (Foto: Jutjub)

Dražić je u razgovoru potvrdio da je najduže boravio u pograničnom rejonu na srpsko-albanskoj granici, od proleća 1998 – e do početka juna 1999-e, kada je, po poptisanom Kumanovskom mirovnom sporazumu srpskim vojnim i policijskim snagama stiglo naređenje za povlačenje. U razgovoru sa svojim domaćinom Žanom Živaljević, Dražić se prisetio brojnih pokušaja sve organizovanijih terorističkih grupa da sa albanske strane prebace naoružanje za rat koji se pripremao. On je istakao da su graničari, bez tuđe pomoći, uspešno odolevali sve agresivnijim grupama i uspešno razbili dva veća napada na karaule na Prokletijama, u kojima je bilo i po više stotina do zuba naoružanih terorista.
- Brojno stanje graničara je, u skladu sa doktrinom i taktikom ratovanja, redovno bilo 10 na jednoga i uspešno smo odolevali, iako nas je u redovnom sastavu bilo nekoliko desetina. Ovaj odnos se održavao i u vreme najžešće bitke koja je počela 9.aprila 1999.godine, napadom na karaulu Košare – kazuje u „Duhovnoj trpezi“ Ivan Dražić, branilac i čuvar srpske granice.

I naoružanje i oprema i spremnost neprijateljske strane za rat sa Srbima bivali su tokom sve učestalijih pokušaja ilegalnog prelaska i provokacija vidnije bolje kako se rat zahuktavao, priseća se Dražić, koji je tada imao samo 20 godina.
- Nalazili smo češku ambalažu od hrane, kineske neeksplodirane bombe, jer mnogi Šiptari dugo nisu naučili da rukuju ni ovim ni savremenijim naoružanjem koje su dobijali od svojih zapadnih prijatelja koji su ih obučavali u specijalnim kampovima tik uz albansku stranu granične linije – ispričao je Dražić na TV "HelmCast". Prisetiće se pogibija, podviga svojih drugova, odnosa komande prema graničarima, na koje se ili zaboravilo ili, posle višednevne bitke, više nije ni računalo. O položaju karaule Košare, koja se komotno pružala kao na dlanu drugoj strani, sa albanskih visova...kao meta.
Kako je bilo vratiti se u rodni Beograd, nastaviti život, naći posao, skućiti se; kako se heroji s Košara drže i danas na okupu, kad se otovrila priča o njihovoj velikoj epopeji, o svemu čega se seća, iskreno, iz duše, gost ovonedeljenog izdanja „Duhovne trpeze“ govori heroj sa Košara Ivan Dražić. Tekst Mihaila Medenice o zločincu Ramušu Haradinaju pogledajte OVDE. Pismo vladike Atanasija patrijarhu Irineju o Vučiću kofa naziva "veleizdajnikom" pročitajte OVDE. Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Priča Prbilovcima o najstradalijem selu u Evropi u Drugom svetskom ratu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA