Najnovije

POČELO UNIVERZITETSKO PRVENSTVO EVROPE U ŠAHU: Evo kako je izgledao prvi takmičarski dan

Ovogodišnje univerzitetsko prvenstvo Evrope se održava u španskom turističkom gradu Fuenhiroli, u periodu 20-24. septembar 2017. godine. Srbiju predstavlja Univerzitet u Beogradu sa dve ekipe, po jednoj u muškoj i ženskoj konkurenciji. Intermajstori Marko Nenezić i Vladimir Luković, kao i ženski internacionalni majstori Jovana Erić i Adela Velikić su izabrani da na ovom međunarodnom takmičenju brane boje srpskog univerzitetskog šaha.

Univerzitetstko prvenstvo Evrope (Foto: Pravda)

Na samom početku reportaža iz Fuenhirole, želim da se zahvalim Rektoratu Univerziteta u Beogradu, Sportskom udruženju Univerziteta u Beogradu, gradskom Sekretarijatu za sport i omladinu i Univerzitetskom sportskom savezu Beograda koji su najzaslužniji što univerzitetska šahovska ekipa održava kontinuitet učešća na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima. Iskreno se nadamo da će održati i kontinuitet osvajanja medalja, bronzane iz Jerevana 2015. i čak šest medalja iz Zagreba 2016. godine.
Naša malobrojna delegacija je sa italijanskim avioprevoznikom juče popodne doputovala iz Beograda preko Rima do Malage, grada koji se nalazi u neposrednoj blizini mesta održavanja Prvenstva. Domaćini su termin održavanja Tehničke konferencije prilagodili našem dolasku što je jedan podatak koji dovoljno govori o ugledu koji naš univerzitetski šah ima u međunarodnim okvirima.

Iste večeri je održano i svečano otvaranje po svim pravilima EUSA (Evropske univerzitetske sportske organizacije). Naravno, domaćinima se ostavlja prostor da kroz kulturno umetnički program u što boljem svetlu predstave svoju istoriju i kulturu što su Španci maksimalno iskoristili. Fotografije koje šaljem u prilogu najbolje će dočarati ambijent svečanog otvaranja.
Malo tehničkih podataka o samom takmičenju. Igraju se dva ekipna turnira u ubrzanom šahu u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ekipa broji dva člana. Muškarci će igrati 9 kola po švajcarskom sistemu (ukupno prijavljeno 23 ekipe), a žene će igrati svega 5 kola jer je odziv bio lošiji nego što su organizatori očekivali. Učestvuje 6 ženskih ekipa. Ubrzani turniri se igraju prva tri dana takmičenja, a poslednji dan je rezervisan za pojedinačne turnire u brzopoteznom šahu. Zanimljivo je da se paralelno šahovskom turnir održava i turnir u bridžu.

Tempo igre za ubrzani šah je 25 minuta plus 10 sekundi bonifikacije za svaki odigrani potez, a za brzopotezni je 3 minuta plus 2 sekunde. Možda su domaćini mogli da se potrude da obezbede još koju elektronsku tablu jer ne verujem da i oni imaju probleme sa tim tablama kao što ih imamo mi. Inače, ukoliko progledamo kroz prste za neke nedostatke i probleme koji se javljaju u sali, možemo reći da zadovoljava ovaj nivo takmičenja. Za smeštaj, hranu, ljubaznost i sve što mesto-domaćin pruža nemamo nikakvih primedbi. Nemamo primedbi ni na tačmičarske rezultate prvog dana. Muška ekipa je sama na vrhu tabele sa maksimalni učinkom od tri pobede – 6 meč bodova i 5,5 poena, dok su šahistkinje na drugom mestu sa jednom pobedom i jednim nerešenim rezultatom – 3 meč boda i 3 poena. Naši zaista igraju i deluju sigurno. Svesni su da se nalaze u najužem krugu favorita za osvajanje medalja. Turniri kratko traju i nema se vremena za ispravljanje grešaka i propusta i zato je koncentracija od samog početka na visokom nivou.  Pojedinačno, Marko Nenezić je na prvoj tabli osvojio maksimalna tri poena dok se Vladimir Luković morao zadovoljiti sa 2,5. Nakon uvodnog remija, dobio je preostale dve partije. Adela Velikić je osvojila 1 poena, a Jovana Erić ima maksimalan učinak od 2 poena. Naše šahistkinje su prvi meč odigrale nerešeno sa uvek nezgodnim Poljakinjama (Ekonomski Univerzitet iz Poznanja) za koje na prvoj tabli nastupa nekadašnja univerzitetska prvakinja sveta, velemajstor Klaudija Kulon. Ona je tradicionalno težak protivnik za naše studentkinje, što se pokazalo i ovoga puta jer je slavila pobedu protiv Adele Velikić. Jovana Erić je uspela da pobedi u prvom kolu i tako se izbori za 1 meč bod u duelu sa direktnim konkurentom za jednu od medalja. Drugi meč su naše igračice rutinski pobedile 2:0 protiv Univerziteta Minho iz Portugala.

Sutra partije počinju u 15:30 i obe naše ekipe igraju protiv prvih favorita Prvenstva, Univerziteta Ural iz Rusije. Muška ekipa je izuzetno jaka sa prosečnim rejtingom oko 2700. Velemajstori Pavel Ponkratov i Igor Lusij su sutrašnji protivnici Marka Nenezića i Vladimira Lukovića. Adela i Jovana će sutra igrati protiv Darie Vojt i Ane Stjažkine. I u ovom meču su Ruskinje favoriti jer im je prosečan rejting daleko veći od rejtinga naših šahistkinja. Srećom, rejting nije uvek presudan. Svo četvoro naših takmičara je izuzetno motivisano i spremno očekuje partije protiv ruskih šahistkinja i šahista. Poželimo im sreću i dobru igru. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako svetski prvak igra protiv samog sebe na mobilnoj aplikaciji:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA