Najnovije

EVO ŠTA JE MILOV REŽIM PONUDIO DIKIĆU: „Pomeni koga treba i bićeš osuđen onoliko koliko si bio u pritvoru“

„Dikiću, nema više za.ebancije. Znaš šta možemo, a ništa puno ne tražimo od tebe. Ne tražimo mi da ti ništa priznaš, samo da pomeneš.....“

Dikić (Foto: Pravda)

Nastavak ovog zanimljivog dijaloga koji se odigrao u noći 22/23 januara u Podgorici, između pripadnika crnogorske službe bezbednosti i Bratislava Dikića, bivšeg komandanta specijalne policije Srbije, daćemo na kraju ovog teksta. Pre godinu dana, vođen je isti razgovor između Milovog specijanog tužioca i Bratislava Dikića, koji je bivši general opisao u svom svedočenju. Tada mu je tužilac Milivoje Katnić rekao:
„Suđenje veka“ u aferi „državni udar“ koje se odvija u sudnici Višeg suda u Podgorici (Crna Gora), u postupku protiv dvojice ruskih državljana, nekoliko građana Srbije, i rukovodstva i članova DF-a našlo se u ćorsokaku.

Debakl Sinđelićevog svedočenja 

Posle svedočenja Saše Sinđelića, osuđenog ubice sa crvene Interpolove poternice, čoveka sa ozbiljnim vezama sa bezbednosnim strukturama, režim u Crnoj Gori se našao u velikoj panici.
Debakl svedočenja glavnog aduta režima je evidentan pošto je na red došlo čitanje dokumentacije o njegovom kretanju i sastancima sa uticajnim klanom u srpskoj BIA, koji je bio podizvođač montaže „državnog udara“.
Advokati odbrane su dokumentovano dokazali kretanje, sastanke i komunikacije Saše Sinđelića, a u sudnici su prezentovani i dokumenti o prikrivanju pravog identiteta ovog čoveka sa debelim kriminalnim dosijeom. Time je stavljena tačka na njegove izmišljotine o „tajanstvenim sastancima“ i „kupovini specijalne opreme“.
Za svako mesto na kojem je Sinđelić tvrdio da je boravio, prezentovani su dokazi da je to bilo fizički nemoguće, imajući u vidu vrlo iscrpnu analizu kretanja Sinđelića po baznim stanicama mobilne telefonije.

Dikićevo svedočenje o ucenama tokom istrage

Pošto je Đukanovićev režim ostao bez glavnog oslonca u postupku, pripadnici bezbednosnih službi Crne Gore pribegli su direktnim ucenama prema penzionisanom generalu srpske žandarmerije, Bratislavu Dikiću.
On je, podsetimo, prilikom iznošenja svoje odbrane, u septembru prošle godine opisivao kako je na njega vršen pritisak da iznese lažno priznanje.
Dikić je tada pred sudom izneo sledeće:
„Čak su pokušali i da mi podmetnu i neko oružje. Uradili su sve radnje koje su zakonom zabranjene i zato Vas molim da učinite sve opet da se na ovom sudu dođe do istine da ne budemo osuđeni na osnovu podmetanja i izmišljenih izjava svedoka“.
Penzionisani general srpske policije je precizirao pritiske koje je trpeo i prilikom svedočenja citirao reči Specijalnog tužioca Milivoja Katnića upućene Dikiću 12. novembra 2016. godine, citat:
„A kome ću ja ono oružje, ne mogu ga staviti onim jadnicima, spakovaćemo ga generalu, on je vojnik".

Kako je general podlegao pritisku "ne mogu da izržim pritvor"

Da trpi pritisak od strane državnih organa Crne Gore, Bratislav Dikić je javno izneo na suđenju u četvrtak 25. januara 2017. godine, kada je potvrdio da je iz misterioznih razloga otkazao punomoćje poznatim advokatima Goranu Petronijeviću i Milanu Petroviću, koji su ga u ovom montiranom postupku zastupali potpuno besplatno.
On je tada izričito rekao: „Jednostavno, bolestan sam, jedva izdržavam taj pritvor.“
Već sutradan, 26. januara, Dikić je, umesto da prigovori iskazu Saše Sinđelića, koga je ranije optužio da izmišlja, počeo da mu se obraća sa gospodine Sinđeliću, i vrlo tihim glasom počeo da delimično relativizuje ono što je ranije govorio.
„Gospodine Sinđeliću... gospodin Sinđelić....“ odzvanjalo je sudnicom, i izazvalo smeh kod svih prisutnih, pre svega zbog činjenice što je Sinđelić višestruko osuđen za najteža krivična dela, a Dikić policajac u penziji.
Dikić je ubrzo seo, ali je bilo vidljivo da uporno posmatra tužioca Katnića, i od njega čeka instrukcije za dalje svedočenje.

Tužilac Katanić ponovo o ruskim organima bezbednosti

Pre Dikića, sudu se obratio specijalni tužilac Crne Gore Katnić, i u sramotnom obraćanju najdirektnije optužio zvanične organe Ruske federacije za učešće u izmišljenom „državnom udaru“.
On je izjavio da je kroz postupak, a posebno kroz svedočenje Saše Sinđelića, utvrđeno da je on postupao po instrukcijama i u organizaciji „visokorangiranog oficira ruske vojne obaveštajne službe GRU, i to glavne uprave“.
Ovo je samo nastavak lažnih tvrdnji tužioca Katnića, koji je i ranije tvrdio da su specijalci GRU-a bili na Zlatiboru (Srbija) spremni da sa teritorije Srbije napadnu na Crnu Goru.
Poslednja citirana izjava Milovog glavnog tužioca, suštinski daje smernice i Dikiću, i potvrđuje tekst koji Dikić ima da izdeklamuje u nastavku suđenja za lažni „državni udar“.

Šta su tražili od Dikića?

Od penzionisanog generala policije Srbije se na sastanku u noći 22/23 januara (ponedeljak na utorak), kada je mimo propisa izveden iz pritvorske jedinice, traženo sledeće:
1. da otkaže punomoć advokatima iz Srbije (Goran Petronijević i Milan Petrović)
2. da zatraži advokata po službenoj dužnosti, kome ne sme biti dozvoljeno da se upozna sa spisom, odnosno da odmah počne da ga zastupa;
3. da na prvom narednom suđenju prizna „moralnu krivicu“
4. da u nastavku suđenja optuži zvaničnu Srbiju da je sve morala znati o njegovim aktivnostima sa Sinđelićem;
5. da po prvi put od kad traje postupak pomene DF,
6. da pomene svoje „ruske veze“;
7. i da to sve uklopi u neki sastanak koji je trebalo da se uoči izbora održi u manastiru Ostrog, pod okrivljem Srpske pravoslavne Crkve;

Šta je Dikić ispunio?

Srpski policajac je za sada ispunio jedan deo dogovora sa crnogorskim organima, i na opšte iznenađenje, otkazao punomoćje advokatima, i tražio da mu se postavi advokat po izboru države, koji, po izrazitoj želji Dikića, ne treba da se upozna sa spisima predmeta.
To se i odigralo, i „novi“ branilac Bratislava Dikića je odmah saopštio da mu uopšte ne treba spis, niti upoznavanje sa hiljadama stranica ovog predmeta.
Odmah nakon ovoga Dikić je tiho, pred sudijama, po prvi put od kad traje postupak promrmljao nešto kao „DEF“, i time ispunio deo dogovora sa Milovom bezbednosnom strukturom.

Šta se očekuje u nastavku suđenja?

Po paktu koji je sklopio Dikić treba da u takozvanu „dopunu izjave“ ubaci „ruske veze“ o kojima mu je navodno govorio kriminalac Sinđelić, te da optuži zvaničnu Srbiju rečima „tamo su sve ovo znali“, kao i da opiše nekakav navodni sastanak kojem je trebao da prisustvuje u srpskom manastiru u Crnoj Gori.
Penzionisanom i teško bolesnom srpskom policajcu je zauzvrat obećan bolji tretman u zatvoru i izlazak iz pritvora odmah po završetku suđenja.
Iz izvora bliskih administraciji Ruske federaciju saznajemo da u Moskvi ni najmanje nisu zabrinuti za citat „gluposti crnogorskog tužilaštva“, te da ih „još manje zabrinjava iskaz čoveka koji je od režima Mila Đukanovića nagrađivan za držanje obuke crnogorskim snagama bezbednosti“.
Zvanični Beograd sa druge strane, pažljivo prati postupak, dok izvor Glasa Moskve saznaje da oni znaju „za loš i ucenjivački tretman prema Dikiću“ i podsećaju „da je Vlada Srbije još pre pet meseci dala garancije za njegovo puštanje na slobodu, što su crnogorci odbili“.
Dikićeve reči i vapaj pred sudijom od 25. januara kada je naveo „Jednostavno, bolestan sam, jedva izržavam taj pritvor“ očigledno su signal da se na njega izvrši još snažniji pritisak.
To znači da će suđenje za „državni udar“, a posle smešnog i psihotičnog svedočenja Saše Sinđelića, dobiti faktički još jednog „svedoka saradnika“ u liku penzionisanog, bolesnog i izmučenog generala srpske policije koji je poklekao pod ucenom mafijaškog režima Mila Đukanovića. Turska i američka vojska na liniji dodira, samo jedan korak do velike eksplozije. Više o tome čitajte OVDE.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slavko Nikić - General Bratislav Dikić je žrtvovan i Srbija mora da uradi nešto!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube