Najnovije

ŠOKANTNA IZJAVA AMERIČKOG GENERALA BENA HODŽISA: SAD će zaratiti sa Kinom kroz 15 godina! (VIDEO)

Velika je verovatnoća da će Sjedinjene Države zaratiti sa Kinom kroz najviše 15 godina – rekao je general-pukovnik Ben Hodžes, bivši komandant američkih Kopnenih snaga u Evropi.

Kineska vojska (Foto: Jutjub)

On je na Varšavskom bezbednosnom forumu – na istu temu - dodatno ukazao:

- Sjedinjenim Državama je od najveće važnosti da imaju čvrst evropski oslonac. Jer, mi ćemo kroz 15 godina zaista biti u ratnom stanju sa Kinom, mada to nije neizbežno.

Hodžs je priznao da SAD nisu u stanju , da bi izašle na kraj sa “kineskom pretnjom”, da čine sve što bi bilo potrebno i u Evropi i na Pacifiku.

Nedavna anketa je pokazala da 46 odsto američkih vojnika i oficira očekuje izbijanje velikog rata – sa Rusijom ili Kinom – već u 2019-oj. Komentarišući Hodžsovu procenu, poznati moskovski ekspert Vasilij Kašin je rekao:

- Američko-kineski konflikt, to će biti konflikt koji će se voditi za buduće ustrojstvo sveta. Drugim rečima, konflikt koji će Amerikancima biti potreban da bi sačuvali svoju hegemoniju. Taj konflikt mi se čini veoma verovatnim, a može izbiti zbog Tajvana.

Kašin je vodeći ekspert Instituta Ruske akademije nauka za Daleki istok. Utoliko je važnije njegovo upozorenje:

- Za Peking je prisajedinjavanje Tajvana Kini jedan od najvitalnijih interesa. Problem se zaoštrava i zbog toga što nove generacije na Tajvanu sebe u dobroj meri ne smatraju Kinezima. To otežava “meko pripajanje”, a Amerikanci još nastavljaju da naoružavaju Tajvan. Ima više scenarija mogućeg američko-kineskog rata, ali taj rat ponajpre mogu isprovocirati za Kinu neprihvatljivi politički događaji na Tajvanu koji mogu biti povod za vojnu invaziju.

Kašin u ovom kontekstu procenjuje:

- Amerikanci će pokušati da brzo priteknu u pomoć Tajvanu. Sve će presudno zavisiti od toga hoće li Kina uspeti da preuzme kontgrolu nad Tajvanom pre nego što SAD uspeju da u region dovedu snage dovoljne za rat protiv Kine. Američka vojna moć je razmazana po celom svetu, a kineska stalno raste pa se odnos snaga postepeno okreće u korist Kineza.

Kašin naglašava da bitka za Tajvan, ako do nje dođe, neće proteći bez masovne primene raketa zemlja-zemlja i vazdušnih i pomorskih bitaka:

-Čim Kinezi steknu prednost u vazduhu, na scenu će izaći ratne flote dve zemlje i raketne jedinice. Ne treba isključiti ni upotrebu atomskog oružja. Pošto su Kinezi u toj oblasti slabija strana, teško da će oni prvi krenuti u takav sukob.

Kašin je ubeđen da će Vašington, ako izgubi rat sa Kinom (za Tajvan) prestati da bude svetski lider. A ako SAD pobede, sačuvaće svoj položaj, a tada će se Kina suočiti i sa unutrašnjim problemima.

Minule nedelje je kineski ministar odbrane Vej Fenhe objavio da je Peking spreman da plati svaku cenu za onemogućavanje pokušaja da mu se otme Tajvan.

Donald Tramp udario na najvećeg saveznika Irana. Pogledajte OVDE šta se dešava.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte koliko je moćna kineska vojska

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA