Najnovije

"MRZITELJI MUSLIMANA": Bošnjaci traže da iz lektire izbace NJegoša i Kiša!? Zukorlić: Ne sme da se vređa svetinja vere!

Pet bošnjačkih udruženja i asocijacija iz dijaspore (Slovenija, BiH, Amerike i Kanade), uputili su apel bošnjačkim institucijama i vladama bivših jugoslovenskih republika, da iz školske lektire izbace NJegošev „Gorski vijenac“ i „Peščanik“ Danila Kiša, jer se „radi o nacionalističkim delima prema islamu i muslimanima“.

Muamer Zukorlić (Foto: Jutjub)

Ocenjuju da su ta dva dela godinama bila „naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima“.

Priča o podobnim i nepodobnim piscima u školskoj lektiri, sasvim je sigurno nije vraćena na dnevno politički nivo. Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) su idealna prilika, jer je jedna od nadležnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, obrazovanje. Aktuelni saziv BNV se odmah ogradio od ove inicijative, jer „ni na koji način nije uzelo učešće u toj zlonamernoj provokaciji“. Potpredsednik BNV zadužen za obrazovanje Esad DŽudžo, ocenjuje da iza apela stoje takozvana udruženja iz dijaspore, „kojima je Muamer Zukorlić bez ikakvog osnova dao bošnjački predznak“.

– Mi smo se izborili za celokupnu nastavu na bosanskom jeziku, u kojem ta dva pisca ne postoje. Deca u toj nastavi slušaju srpski jezik kao nematernji. U grupi nacionalnih predmeta, deca dobijaju multiperspektivna znanja, koja sadrže interpretaciju dela i ličnosti i iz književnosti – naglašava DŽudžo i dodaje da „NJegoš i Kiš nisu pripadnici bošnjačkog naroda i njihova dela ne obavezuju Bošnjake“.

Nosilac liste „Matica bošnjačka“ Muamer Zukorlić kaže da „nema sumnje da u pojedinim delovima i kod NJegoša i kod Kiša imamo vrlo jasne uvrede na račun muslimana, u našem slučaju Bošnjaka“.

– To treba priznati, kazati glasno. Mislim, da to treba temeljito da se rešava, ali to ne treba da bude predizborna tema za bilo koga. To je važno pitanje koje treba da se rešava ozbiljnim, otvorenim dijalogom bez postavljanja na „naše“ i „vaše“, bez postavljanja na nivo „ovi će da napadaju“ – „ovi će da brane“. To treba da postavimo na nivo argumentacije principa, jer ne može biti u programu, posebno bošnjačke dece, tekst koji vređa svetinje vere kojoj pripadaju – ističe Zukorlić.

Za nosioca liste „Vakat je“ profesora Saita Kačapora važno je da se na ova dva autora „sa aspekta programskih sadržaja za nastavu na bosanskom jeziku ne gleda istim očima i da se oni ne mogu dovesti u istu ravan“, jer nisu živeli u istom vremenu, niti u svojim delima tretiraju ista pitanja, niti su istog porekla i nisu bili pod istim podnebljem.

– Sadržaji njihovih dela se ne tiču nacionalnog identiteta Bošnjaka na isti način, niti se tiču „istrage Bošnjaka“ na isti način, niti na isti način vređaju tradiciju i kulturu Bošnjaka, koji ne umanjuju umetničku vrednost autora, niti žele da utiču na Srbe, Crnogorce ili bilo koji drugi narod da imaju odbojan stav prema „Gorskom vijencu“, ali moraju na bitno drugačiji način prilaziti toj literaturi – kaže Kačapor.

Poštovati uzrast đaka

Sait Kačapor dodaje da prilikom izbora lektire mora da bude poštovan uzrast učenika i da im se ponude sadržaji koje mogu da razumeju. On smatra da deca u osnovnim školama ne treba da uče „Gorski vijenac“, jer ga uče mehanički i bez razumevanja i „stiču krivu sliku o sebi“, već on treba da se proučava na univerzitetskom nivou, pa „neka se intelektualnim argumentima izjašnjavaju o procesima širenja islama, „Istrage“ i svim drugim pitanjima koja su pokrenuta u tom delu“.

Pročitajte OVDE kakvu je to istinu Gadafi sasuo Zapadu u lice?

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

 Žestoki okršaj dr Vojislava Šešelja i Muamera Zukorlića u studiju.

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube