Najnovije

KOPIRAJU RUSE I TURKE! Ameri u Siriji podižu posmatračke kule, ali ne da bi pomogli Kurdima!

SAD grade nekoliko posmatračkih mesta u severnoj Siriji blizu turske granice u cilju vođenja vojne obaveštajne evidencije o ulasku terorista iz Sirije u Tursku, saopšteno je iz američkog Ministarstva odbrane uz molbu sekretara odbrane DŽejmsa Matisa.

Američka vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

- Vojska SAD postavila je nekoliko posmatračkih mesta u Siriji pored granice sa Turskom, rekao je sekretar za odbranu DŽejms Matis. Svrha ovih pozicija je da se Turskoj obezbedi vojna obaveštajna podrška o svim terorističkim elementima koji ulaze u Tursku iz Sirije, rekao je Matis, govoreći danas na konferenciji za novinare u Pentagonu - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vašington neće rasporediti dodatne vojne trupe na taj prostor za ovu misiju, jer će njima upravljati trupe koje su već raspoređene u toj oblasti, navodi se u saopštenju. Na severu Sirije raspoređeno je na stotine američkih vojnika, iako to nije odobrila sirijska vlada.

Uprkos neslaganjima Vašingtona sa Ankarom zbog podrške SAD kurdskim opozicionim Sirijskim demokratskim snagama (SDF), za koje Ankara smatra da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koju smatraju terorističkom organizacijom, SAD i Turska su formirale zajedničke patrole na sirijskom pograničnom području Manbidža ranije u novembru. Prema SAD, misija ima za cilj ispunjavanje obaveza SAD prema svojim saveznicima iz NATO-a.

Pogledajte OVDE video snimak vojnih vežbi novih specijalnih snaga militanata NLF na severu Sirije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte akcije američkih trupa u Siriji i Iraku

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA