Najnovije

HRADINAJ: Srbija nudi priznanje za deo teritorije

Tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je u autorskom tekstu za "Vašington post" da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodno uz podršku Rusije, nudi priznavanje u zamenu za deo teritorije Kosova.

Haradinaj (Foto: Jutjub)

Srbija, kako on tvrdi, "želi da stvori etnički 'čistu' državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protera ih iz njihovih domova", kako kaže, "previsoka cena".

Od "njegove zemlje" - Kosova - se, piše dalje Haradinaj, traži "da načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zapretio američkim saveznicima".

"Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voleli da se Kosovo uvuče u takozvano 'mirno' etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti - umesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira", tvrdi Haradinaj.

On je, takođe, napisao da su Srbija i njen saveznik Rusija odbili da priznaju suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u UN, kao i da je, kako navodi, Srbija, "kršeći Briselski sporazum" o normalizaciji odnosa, radila ka tome da blokira put Prištine ka članstvu u EU i u mnogim međunarodnim organizacijama.

Haradinaj je ponovio i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol, kako on smatra, pomognut organizovani kriminal i naneta šteta unutrašnjem sprovođenju zakona.

Haradinaj je izjavio  da je mera o dodatnom povećanju poreza na robu iz Srbije za 100 odsto "suverena odluka Kosova".

Haradinaj je to poručio na svom Fejsbuk profilu kao odgovor na zahtev šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koja je u više navrata tražila od Prištine da tu meru povuče.

Isti zahtev Mogerinijeva je juče uputila kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju sa kojim je razgovarala telefonom.

"Povećani porez za 100 je suverena odluka Kosova, služi kao poruka svima da smo budni, svesni da smo sami. Pred lokalnim proizvođačima je 'zlatno doba', koje bi oni trebalo da iskoristi za osnaživanje i održivost na tržištu. Fiskalna reforma, koja ih osnažuje, kao i porez na uvoz iz Srbije i BiH, stvorila im je najbolje okolnosti i uklonila diskriminaciju", naveo je Haradinaj.

Napomenuo je da je jutros prisustvovao Prvoj nacionalnoj konvenciji proizvođača, gde je, kako kaže, ukazao da "Kosovo sada ima više samopouzdanja i da naši proizvođači dobijaju poverenje potrošača na našem i na evropskom tržištu".

Tači: Nema konačnog sporazuma bez definisanja granica

SAD i predsednik Tramp snažno podržavaju proces dijaloga, pregovora i mogućnost postizanja konačnog sporazuma Beograda i Prištine, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.

On je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekao da je "trenutak da Srbija i Kosovo postignu konačni sporazum" i da je američka podrška u tom smislu konkretnija nego ranije.

On nije precizno odgovorio na pitanje treba li ukinuti carine na srpsku robu na Kosovu, ali je rekao da se kroz "unutrašnji dijalog i saradnju sa međunarodnim partnerima ta situacija mora prevazići".

"Mi smo u poslednjim koracima, konačnoj fazi postizanja mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije", kazao je Tači.

On je dodao da se nada da će u narednim danima biti formiran pregovarački tim institucija koje izlaze iz kosovskog parlamenta.

"Jedna stvar koju treba znati jeste da bez definisanja granica nećemo imati konačan mirovni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje", tvrdi Tači.

On, takođe, tvrdi da neće biti etničkih granica, kao i da će karakter i realnost multietničkog Kosova biti očuvani.

Koliko je NATO imao mrtvih u ratu protiv Srbije, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Haradinaj: Dijalog samo uz priznanje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA