Najnovije

PRIZNANJE ZLOGLASNOG MILIJARDERA SOROŠA: Zemlje Balkana su pogodne za širenje lažnih vesti, Zapad laže i dezinformiše Srbe

Institut za otvoreno društvo u Sofiji, iza kojeg stoji zloglasni američki milijarder i tajkun DŽordž Soroš, poznat po izazivanju krvavih revolucija u brojnim državama po svetu, utvrdio je da su balkanske zemlje najpodložnije širenju lažnih vesti!

DŽordž Soroš (foto: Jutjub printskrin)

Kako se navodi u istraživanju o medijskoj pismenosti, kojim Soroš zapravo indirektno priznaje da Zapad širi propagandu u Srbiji i zemljama u regionu, stručnjaci su obuhvatili 35 evropskih zemalja pobrojanih prema kvalitetu obrazovanja, medijskoj slobodi i poverenju javnosti.
"Zemlje Balkana su među najranjivijim za širenje lažnih vesti koje se opisuju kao glasine, obmane, otvorene laži i dezinformacije iz stranih vlada ili neprijateljskih entiteta", piše u ovom istraživanju, a prenosi "Juronjuz".
Prema ovim podacima, Srbija je na 29. mestu, a za njom slede Crna Gora (31), Bosna i Hercegovina (32) i Albanija (33), dok se Hrvatska nalazi na 24. mestu. Makedonija i Turska rangirane su najniže po medijskoj pismenosti zbog slabog obrazovanja, niskog poverenja javnosti i nedovoljne medijske slobode.
Sa druge strane, istraživači smatraju da su skandinavske zemlje najbolje osposobljene da se odupru "post-istinitim" informacijama u kojima objektivne činjenice manje utiču na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i lična uverenja. 
Na čelu liste nalazi se Finska, uz objašnjenje da ima snažan obrazovni sistem i široko rasprostranjene veštine kritičkog mišljenja, koje se smatraju ključnim za otpornost na lažne vesti. Slede Danska, Holandija, Švedska i Estonija.
Zločinci Tači i Haradinaj će se pokrviti između sebe. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA