Najnovije

PRIŠTINA PLAČE PRED VRATIMA EU I SAD: ''Zlonamerna'' Srbija im kvari planove

Priština sve više strahuje od uspešnog lobiranja Beograda koje rezultira povlačenjima priznanja nezavisnosti. Zvanično pozvali EU i SAD da “upozore” Srbiju zbog njenog “zlonamernog pristupa”.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Posle najnovijih uspeha srpske diplomatije i dva povlačenja priznavanja kosovske nezavisnosti u samo tri dana, Priština je juče i zvanično pozvala Evropsku uniju i Ameriku da "upozore" Srbiju zbog njenog "zlonamernog pristupa".

Ministarstvo spoljnih poslova tzv. države Kosovo saopštilo je da "Srbija zloupotrebljava i manipuliše dijalogom za punu normalizaciju odnosa između dve zemlje sa primarnim ciljem da izvrši diplomatsku agresiju protiv suvereniteta i međunarodnog imidža Republike Kosovo".

Ovo izvrtanje teza nepriznate države dešava se dve nedelje uoči glasanja na Generalnoj skupštini Interpola o zahtevu Prištine za prijem u članstvo te organizacije. Ni poslednji manevar kosovskih vlasti, međutim, nije ostavio dilemu kod srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji smatra da će se trend povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova nastaviti.

- Očekujem da će biti nastavljeno i ove nedelje, ali da ne govorim unapred - rekao je juče Dačić. - Istog dana kada sam došao u posetu pojedinim zemljama Kariba prošle nedelje, američki Stejt department uputio je pismo svim karipskim državama da ih upozori na moju posetu i da im kaže da ne treba da povlače priznavanje nezavisnosti Kosova, ali i da glasaju za Kosovo u Interpolu.

Stejt department, dodao je Dačić, od Srbije traži da se zaustavi lobiranje protiv nezavisnosti Kosova. Šef diplomatije rekao je i da je gotovo siguran da Kosovo neće uspeti da postane član Interpola bez obzira na velike pritiske, kao i da nemaju šansu da uđu u međunarodne organizacije kao što su Unesko ili UN, dok se oko pitanja Kosova ne postigne dogovor u dijalogu.

- Bolje da se nisu prijavili za Interpol, jer će doživeti debakl - istakao je Dačić.

Kako Hrvatska propada, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Grenada povukla priznanje Kosova

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA