Najnovije

PAPA STIŽE U CRNU GORU: Vatikan je prijatelj, a SPC glavni problem

Poglavar Rimokataločke crkve papa Franja najverovatnije će posjetiti Crnu Goru u maju naredne godine.

Milo i papa (Foto: Jutjub)

Kako saznaje portal IN4S, papa će posetiti Crnu Goru u okviru obilaska država regiona.

Papa u Crnu Goru dolazi na poziv crnogorske vlasti.

Podsećamo, crnogorski predsednik Milo Đukanović sastao se početkom oktobra u Vatikanu sa papom Franjom i tom prilikom pozvao ga da poseti Crnu Goru, što je on i prihvatio.

– Poziv za posetu pape Crnoj Gori je na stolu. Sveti otac je saopštio da, u sklopu brige o regionu, ima nameru da poseti i Crnu Goru, kazao je Đukanović novinarima, dodajući da bi ta poseta mogla da se realizuje naredne godine.

On se zahvalio poglavaru Rimokatoličke crkve zbog namere da poseti Crnu Goru, navodeći da je to poseban trenutak za Crnu Goru.

Prethodno je iz Đukanovićevog kabineta saopšteno da je poseta crnogorskog predsednika Vatikanu potvrda odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886. godine.

Dok se saradnja sa Svetom stolicom paralelno uspešno odvija na više nivoa, crnogorske vlasti Srpsku pravoslavnu crkvu tretiraju kao glavnog neprijatelja i pretnju po državnost Crne Gore.

Tako je Đukanović ranije kazao je da „Srpska pravoslavna crkva ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori i da ostaje udarna pesnica onoga što žele ideolozi ’velike Srbije‘ i imperijalne Rusije na Balkanu“, te da stoga „mora ostati predmet pažnje državne politike Crne Gore u narednom periodu“.

Kako vlast u CG nastavlja sa represijom nad opozicijom, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Milo u Vatikanu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA