Najnovije

DIPLOMATE POBEGLE IZ SEVERNE KOREJE: Skoro svi stranci napustili zemlju

Strane diplomate i humanitarni radnici poslednjih meseci masovno su pobegli iz Severne Koreje zbog nestašice robe i velikih ograničenja u svakodnevnom životu koja su nametnuta kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, navodi ruska ambasada u Pjongjangu.

Severna Koreja (Foto: Pixabay)

CNN prenosi da je ambasada u saopštenju na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici navela da u Severnoj Koreji sada ima samo 290 stranaca, i među njima samo devet ambasadora i četiri otpravnika poslova. Svo strano osoblje koje radi i za NVO i humanitarne organizacije napustilo je zemlju.

Ambasada je u svojoj objavi iznela da su granice Severne Koreje zaključane već mesecima kao deo napora režima Kim DŽong Una da se pandemija kovid-19 ne proširi na ovu zemlju, što je uz veoma stroge mere imalo za posledicu nedostatak neophodne robe, uključujući lekove i prehrambene proizvode.

CNN prenosi i da je pre pandemije kovid-19 Rusija imala jedno od najvećih diplomatskih predstavništava u Severnoj Koreji, ali da je prisustvo članova ruske misije u poslednje vreme sve manje.

I napuštanje Severne Koreje je u ovom trenutku prilično teško. U februaru je nekoliko ruskih diplomata provelo više od jednog dana pokušavajući da napusti zemlju.

Rojters je tada preneo da je grupa diplomata putovala 32 sata vozom i dva sata autobusom iz Pjongjanga do granice, da bi se zatim ukrcali na železnička kolica koja su gurali oko kilometar preko granice.

Kakav sporazum sa Vašingtonom je Moskva produžila, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA