Najnovije

RADIKALNE MERE ZA NAPLATU VRTIĆA: Ovako žele da štite porodice sa najnižim prihodima

Srpska radikalna stranka izašla je pred građane sa programom za reformu obrazovanja i sistema predškolskog vaspitanja. Uz broje izmene kojima žele da unaprede funkcionisanje predškolskih ustanova oni predlažu i novi način naplate usluga vrtića kako bi se zaštitile porodice sa niskim prihodima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Predlog SRS prenosimo u celosti:
Obrazovanje je svakako jedna od nezaobilaznih tema kada se govori o ostvarivanju prava deteta u našoj zemlji. Pravo na obrazovanje je Ustavom priznato svakim građaninu Srbije i jedno je od više kulturnih prava građana predviđenih ustavom.Pravo na obrazovanje je priznato i omogućava pohađanje obrazovnih ustanova u RepubliciSrbiji, i to od predškolskih pa do visokoškolskih obrazovnih ustanova.
Delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja, podrazumeva vaspitanje i obrazovanje dece predškolskog uzrasta od šest meseci do polaska u osnovnu školu. Ista se obavlja u predškolskoj ustanovi, a može se obavljati i u školi.
Predškolska ustanova se osniva za najmanje pet a najviše sto vaspitnih grupa. Potrebno je uraditi detaljnu analizu predškolskih ustanova u Beogradu, kao i prikupiti demografske podatke ( koji se odnose na broj stanovnika, broj i uzrast dece na određenom području, odnosno trenda prirodnog priraštaja), zatim podatke o geografskoj specifičnosti naselja, saobraćajne povezanosti, kulturnih specifičnosti područja naseljenih nacionalnim manjinama i potrebe za obaveznim pripremnim predškolskim obrazovanjem i na osnovu dobijenih podataka osnovati nove predškolske ustanove ( npr. na opštini Palilula i Novi Beograd), te planirati izgradnju novih objekata, a sve u cilju obezbeđivanja bolje budućnosti naše dece.

Obzirom da zakon dozvoljava, potrbno je u sladu sa navedenim, gde je to moguće, organizovati pripremni predškolski program u prostorijama osnovnih škola i na taj način omogućiti više prostora za vrtićke i jaslene grupe u predškolskim utanovama Beograd. U skladu sa svim navedenim, potrbno je uraditi mrežu predškolskih ustanova i osnovnih  škola.
Takođe, u skladu sa razvojem, potrebno je obratiti pažnju i raditi na razvijanju specijalizovanih programa za predškolsko vaspitanje  i na obrazovanju i unapređenju kadrovskih potencijala zaposlenih u predškolskim utanovama.
Srpska radikalna stranka smatra da se u cilju ostvarivanja socijalne politike i zaštite građana sa nižim prihodima, za svaku porodicu, treba da utvrdi visina cena boravka dece u  predškolskim ustanovama, čime bi se štitile porodice sa najnižim prihodima u zavisnosti od stvarnih prihoda i utvrđenog materijalnog statusa porodice. 
Takođe, potrebno je predvideti i niz socijalnih pogodnosti u cilju veće zaštite samohranih roditelja, gde je iste potrebno osloboditi od plaćanja, zatim umanjiti troškove roditeljima čija deca idu u predškolske ustanove a obolela su od dijabetesa, celijakije i dr., obezbediti besplatno zimovanje i letovanje za pojedine kategorije, kao i niz drugih mera.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa Vojislavom Šešeljem.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA