Najnovije

VUČIĆ: Rusija će pratiti razgovore o KiM i pravovremeno reagovati (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da će Rusija nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić sa Putinom (Foto: RIA)

"Bez Rusije, bez saglasnosti Moskve je nemoguće, što je veoma važno i što sam rekao Putinu, da se dobije bilo kakvo rešenje", rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednikom Rusije. Dodao je da će Rusija u tom smislu veoma pratiti sadržaje naših razgovora i svega što se zbiva i pravovremeno reagovati i na određen način koji ne znači direktne pregovore, jer ih, kaže Vučić, vodimo pod okriljem EU

"Ali na veoma aktivan i suštinski način učestvovaće u praćenju kompletnog procesa i odnosa Beograda i Prištine. Posebno uticaja međunarodnog faktora na to pitanje", objasnio je Vučić u izjavi novinarima srpskih medija koji su pratili njegovu posetu Moskvi.

Rekao je da je sa Putinom imao veoma dug, otvoren i iskren razgovor. "Predsednik Rusije je imao strpljenja da sasluša sve ono što sam imao potrebu da kažem, objasnim i iznesem kao stavove Srbije o našem ključnom problemu, a to je KiM. Čini mi se da nikada duže nismo razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i odnosima unutar međunarodne zajednice. Naši stavovi se u mnogome poklapaju", konstatovao je predsednik.

Izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji i predsedniku lično za podršku koju je pružao Srbiji i ukazao na to šta je to što će se događati u narednom periodu.

"Ponovio sam nekoliko puta da je Srbija spremna na kompromis sa kosovskim Albancima, ali da nije i nikada neće biti spremna da prihvati sopstveno unižavanje i podoštavanje, potpuno rušenje međunarodnog prava. Mi ovde nismo istupali na način da bilo kome pretimo. Zamolili smo Putina da nam kao jedna od najvažnijih i najmoćnijih svetsih sila u UN i drugim organizacijama pomogne po pitanju rešavanja kosovsko-metohijskog problema", rekao je Vučić.

Kazao je da znamo da je kompromis ono što želimo, ali je izrazio i svoju ličnu skepsu uz nadu da ćemo završiti stvari, zato što Albanci na suštinske kompromise nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su učestvovali u protivpravnom pružanju podrške takozvanoj nezavisnosti Kosova.

"Mislim da smo se u tome dobro razumeli sa predsednikom Putinom", rekao je Vučić.

Ekonomija i vojnotehnička saradnja među temama

Predsednik je novinarima preneo i da je s ruskim predsednikom razgovarao i o drugim značajnim temama i to u dugom, kako je rekao, jednom od najdužih razgovora, koje imao do sada s Putinom. Teme su bile energetika, vojnotehnička saradnja, ekonomska razmena, poslovi koje Ruska železnica ima na izgradnji i rekonstrukciji naših pruga, dispečerskog centra.

"Bukvalno smo sve teme dodirnuli, do toga da svi zajednički treba da učestvujemo u zaštiti vrednosti koje počivaju na antifašizmu, na svemu što smo uspeli pobeđujući u dva svetska rata. Da to ne bude stavljeno pod tepih i zaboravljeno, već da obnavljamo fascinantne rezultate hrabre i časne borbe naša dva naroda protiv najveće pošasti i zla 20. veka", naveo je Vučić.

Najavio je da će zajedno sa izraleskim premijerom Benjaminom Netanjahuom biti jedini Putinov gost na Paradi pobede, kao i da će učestvovati na manifestaciji "Besmrtni puk".

"To pokazuje kolika je naša bliskost ne samo u prošlosti već i saradnji u budućnosti", konstatovao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je velika čast za Srbiju što će njen predsednik prisustvovati Vojnoj paradi koja se u Moskvi tradicionalno održava povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu. Odgovarajući na pitanje izveštača RTS-a da li je tokom razgovora dogovoreno nešto konkretno o vojno-tehničkoj saradnji, predsednik je rekao da se razgovori o toj temi nastavljaju i danas u Moskvi, te da ne može ništa više i detaljnije da kaže, jer, dodao je, mnogo toga zavisi i od naših mogućnosti.

Vučić je istakao da će srpska vojska biti snažnija, a naša zemlja sigurnija kad nabavimo novo naoružanje od Rusije, ali nama to ne treba ni za kakve sukobe već da možemo da ih sprečimo. Predsednik Srbije će sutra sa svojim ruskim kolegom, posle Parade pobede, položiti venac na spomenik Neznanom junaku, a potom i cvet na spomen-ploče gradova heroja. Takođe predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu u Velikom kremljanskom dvorcu.

Putin dolazi u Srbiju do kraja godine

Predsedniki Srbije rekao je da je Vladimir Putin prihvatio njegov poziv i da će doći u posetu Srbiji pre kraja godine. "Uputio sam poziv predsedniku Putinu i mogu sa zadovoljstvom da kažem da predsednik Putin stiže u Srbiju i doći će pre kraja godine", rekao je Vučić. Dodao je da će naknadno biti dogovoren datum posete.

"Mi ćemo mu tada pokazati mnogo toga što smo uspeli u međuvremenu da uradimo. I naše ekonomske rezultate, ali ćemo mu pokazati i napredniju, ozbiljniju i snažniju armiju, nego što je bila kada je poslednji put bio u našoj zemlji", rekao je Vučić.

Vojska Srbije dobila moćno oružje koje pogađa u metu brže od zvuka! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA