Najnovije

TURCI HOĆE I JARE I PARE: Dobijaju američke F-35, ali i kupuju ruske S-400

Zvanična Ankara je saopštila da će uprkos protivljenju Kongresa SAD Turska do kraja dana dobiti američke lovce-bombardere pete generacije F-35, a takođe je i proizvođač tih aviona, američka kompanija „Lokid Martin“ potvrdila svoju spremnost da ih isporuči.

Avion F-35 (Foto: Jutjub)

Kako je izjavio ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, prva dva aviona biće isporučena danas. Primopredaja će biti obavljena u američkom gradu Fort Vortu, u državi Teksasu.

Samo nekoliko dana do planirane isporuke lovaca F-35, više od 40 članova Predstavničkog doma Kongresa SAD zahtevalo je od američkog ministra odbrane DŽejmsa Matisa da obustavi isporuke tih aviona Turskoj zbog toga što Ankara namerava da kupi ruske protivraketne sisteme S-400.

U pismu, koje su potpisali i republikanci i demokrate, navodi se da isporuke američkih lovaca, u trenutku kada je Ankara sa Moskvom postigla sporazum o kupovini sistema S-400, „mogu da dovedu da tajne vojne informacije SAD i NATO-a dospeju u ruke Rusije“. Ankara je takođe kritikovana da je zbog nje došlo do „znatnog pogoršavanja odnosa SAD i Turske“, a akcent je stavljen i na napetosti u odnosima Ankare sa Izraelom i Kiprom.

Uprkos tome, turski zvaničnici su poslali jasnu poruku — Ankara neće odustati od kupovine ruskih protivraketnih sistema, bez obzira na odluku Senata SAD o prestanku učešća Turske u programu proizvodnje aviona F-35 i u tom slučaju će „naći alternativu“.

Erdogan šalje ekspediciju na Antarktik. Priprema za vojnu bazu? Čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA