Najnovije

CRNOGORSKI JURIŠ NA MOSKVU: Što nisu uspeli Napoleon i Hitler, sada planira Milo

Vijest da Crna Gora kao članica NATO-a prvi put šalje svoje vojnike na granicu sa Rusijom sa nevjericom je prihvaćena u Crnoj Gori. Potpredsjednik Demokratske srpske stranke Matija Nikolić kaže da je prije dvije godine upozoravao na takvu mogućnost uz ocjenu da je reč o sramnoj i neustavnoj odluci sa nesagledivim posledicama.

Crna Gora (Foto: Vlada CG)

Vojska Crne Gore uputiće jednog štabnog oficira i pešadijsko odeljenje u okviru kontingenta Oružanih snaga Republike Slovenije pod komandom Oružanih snaga Kanade, u okviru borbene grupe koja je stacionirana u Letoniji. To je odlučeno na jučerašnjoj sednici Saveta za odbranu i bezbednost Crne Gore kojom je presedavao Milo Đukanović.

Crnogorski predsednik ovu odluku najavio je dan ranije tokom konferencije za medije prvog dana godišnjeg samita NATO-a u Briselu, kada je poručio da će „Crna Gora svakako doprineti politici odbrane i odvraćanja time što će učestvovati u snagama Alijanse u Letoniji zajedno sa Slovenijom pod komandom Kanade“.

On je takođe još jednom potvrdio snažnu posvećenost Podgorice „svim obavezama i pravima koje proističu iz punopravnog članstva u NATO-u“, iako, kako je rekao, „o tome postoji nerazumijevanje u jednom delu domaće i nama susedne javnosti“.

Potpredsednik Demokratske srpske stranke Matija Nikolić priseća se da je njegov govor od pre dve godine, kada je na jednom anti-NATO skupu u Tivtu predvidio da je epilog ulaska Crne Gore u NATO slanje naših vojnika na bratsku Rusiju od publike dočekan u čudu. „Kao da je izgovorena najstrašnija jeres. Kao da su od tog trenutka i vazduh i zemlja i more bili zagađeni nečim najgorim što se moglo zamisliti, ali morao sam da upozorim“, evocira Nikolić.

On ipak ističe da su „odluke o slanju crnogorskih vojnika u Letoniju kako bi pretili Rusiji, kao i na Kosovo i Metohiju kako bi pretili Srbiji, sramne, nelegitimne, i neustavne“, te da nemaju podršku ogromne većine crnogorskih građana.

„Podsetiću da je odluka o ulasku Crne Gore u Severnoatlantsku alijansu donesena u parlamentu, a ne na referendumu. Podsetiću i na reči crnogorskog premijera da odluku o priznanju Kosova nije podržalo čak 80 odsto građana Crne Gore. Odluku o slanju crnogorskih vojnika na rusku granicu mislim da ne bi podržalo ni deset odsto stanovništva. Takođe, današnja vlast koja donosi ovako katastrofalne odluke u Skupštini Crne Gore i pored ogromnih pritisaka i ucena ima većinu od samo jednog ili dva poslanika“, kaže Nikolić.

Naš sagovornik sa žaljenjem primećuje da nije slučajno da su crnogorske vlasti odluku o slanju vojnika u Letoniju u okviru NATO aktivnosti obuzdavanja Rusije, preuzele na isti dan kada je na Cetinju 1941. godine prihvaćeno rasparčavanje Jugoslavije i okupacija Crne Gore.

„Ta kvislinška tvorevina čiju je ideologiju skoro u potpunosti preuzela današnja vlast trajala je samo jedan dan i uništena je čuvenim trinaestojulskim ustankom u Crnoj Gori. Danas vlast na Petrovdan daje predlog koji je podjednako sraman kao i priznanje lažne države Kosovo“, smatra Nikolić i dodaje da građani Crne Gore moraju upozoriti aktuelnu vlast da se urazumi i ne čini „najveću grešku od kada je Crne Gore“.

„Rusija je naša bratska država i naš bratski narod. Rusija je oduvek pomagala Crnu Goru i ovakav postupak se može okarakterisati samo kao nezahvalan i licemeran čak i u očima onih za čiji račun crnogorski vojnici odlaze da prete Rusiji. Rusija nije nikog napala, a i da jeste verujem da bi Crna Gora trebalo da bude poslednja koja šalje svoju vojsku na Rusiju“, kaže Nikolić.

Posebna priča je što je, kako kaže, u pitanju „neprijateljski čin i što se na ovaj nači Crna Gora uvlači u sukob između NATO-a i Rusije sa ozbiljnim i nesagledivim posledicama. „To što nas vlast postavlja na pogrešnu stranu je jedno. To što imamo tako moćnog protivnika je sasvim drugo. Znaju li uostalom Crnogorci koji će eventualno poći na granicu sa Rusijom da idu da porobe zemlju koju niko nikad nije porobio“, zapitao se Nikolić.

Pored činjenice da Crna Gora kao članica NATO-a šalje vojsku u Letoniju kako bi je odbranila od tobožnje ruske pretnje, dodajmo i interesantan detalj: da je u samoj Letoniji nedavno pod pritiskom američkih vlasti pokrenuta istraga o učešću letonskih banaka u navodnom državnom udaru u Crnoj Gori, pa se postavlja pitanje ko tu sada koga više štiti od Rusije? Da li Crna Gora Letoniju, ili pak Letonija Crnu Goru?

Šojgu poručio da je sve više NATO snaga na ruskim granicama, više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Korona nestaje za 24 časa ako se ovo dogodi!  – Branka Stamenković

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poslanici uzvikuju: Milo, lopove!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA