Najnovije

MILOŠ KOVIĆ: Ne NATO, mi odlučujemo hoćemo li primiti na sebe Kneževu kletvu

Uzalud bežimo od slobode i odgovornosti. Odluka ostaje samo na nama. Tako je, uostalom oduvek bilo. Od 1389. do dana današnjeg.

Miloš Ković (foto: Jutjub)

Upozorenja iz Poruke Svetog Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji i Apela za odbranu Kosova i Metohije sasvim su se obistinila. Predsednik republike Aleksandar Vučić i ministri u vladi Ane Brnabić pogaziće datu reč. Oni su se, nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem, zakleli da će čuvati „suverenost i celinu teritorije republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo“, da će štititi „Ustav i zakone“, „mir i blagostanje svih građana Republike Srbije“. Brzo su, međutim, objavili da su spremni da sa „Kosovom“ potpišu „sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“ i da mu, „pod određenim uslovima“ daju stolicu u Ujedinjenim nacijama. Danas su konačno obznanili da su spremni i na razmenu teritorija, po načelu „naše za naše“. Sudeći po nezvaničnim vestima, u sastav „Kosova“ i sutrašnje Velike Albanije ući će cela Metohija, najveći deo Kosova, sa izuzetkom četiri opštine na severu i, u ostatku Srbije, delovi ili cele opštine Preševo, možda Bujanovac i Medveđa.

Razlozi koje predsednik i njegovi saradnici navode za svoje pogubne poteze u nepomirljivom su sukobu sa logikom, razumom i iskustvom. Oni kažu da sa Albancima moramo da se razgraničimo po etničkom principu, u ime naše budućnosti u Evropskoj uniji, ali osnovno načelo EU je upravo otvorenost unutrašnjih granica. Ako je već reč o etničkom načelu, zašto nigde ne pominju etnički homogene srpske opštine u kosovskom Pomoravlju? Predsednik i saradnici bi da, kako kažu, zbog „budućnosti naše dece“ predaju našu decu iz Gračanice, Goraždevca, Orahovca, Velike Hoče, Raniluga na milost i nemilost ljudima optuženim za ratne zločine i trgovinu ljudskim organima. Oni izjavljuju da će demografsko opadanje Srbije da zaustave tako što će prepustiti preko 70.000 Srba Velikoj Albaniji. Pri tome, uporno prećutkuju demografsko opadanje Albanaca na Kosovu i naročito u Albaniji. U ime regionalne stabilnosti, oni omogućavaju stvaranje Velike Albanije, koja već razjeda Makedoniju i Crnu Goru, i na čijem će se jelovniku brzo naći i Grčka.

Srpske vlasti krše Ustav, rasparčavaju teritoriju naše zemlje, ugrožavaju živote i imovinu građana. Ovde nije reč o Kosovu i Metohiji, nego o golom opstanku Srbije. Hoće li se albanski šovinisti i NATO zadovoljiti dobijenim? Jesu li se susedi zadovoljili delovima Poljske otetim 1772, da li su se Nemci 1938. i 1939. zadržali u češkim Sudetima? Koliko puta nam je javno rečeno da je Niš sledeći cilj i da je stvaranje Velike Albanije samo pitanje vremena? U Staroj Raškoj u toku je albanizacija muslimanskog stanovništva. Šta će biti sa Vojvodinom? Kakva će biti sudbina Republike Srpske? Šta će se dogoditi sa Pećkom patrijaršijom, Visokim Dečanima, Gračanicom, Bogorodicom LJeviškom i svim ostalim svetinjama južno od Ibra u rukama onih koji sistematski uništavaju svaki trag postojanja srpskog naroda?

Reč je, dakle, o nameri da se odreknemo sebe i da zaboravimo ključne poruke svoje istorije. Kosovo jeste srpski Jerusalim. Za Srbe je istorija vekovima bila kultno predanje o Svetosavskom i Kosovskom zavetu, o podvigu i izdaji, o odricanju od Zaveta i kazni koja sustiže ceo srpski rod. U dugim istorijskim sećanjima Srba motiv izdaje ima važno, možda i ključno mesto. Ona se ne zaboravlja. Srpski pisci su nacionalnu istoriju vekovima tumačili u starozavetnom ključu, ali je novozavetna suština Kosovskog zaveta odredila Lazaru i Vuku, po ugledu na  Hrista i Judu, jasno određene, nepromenljive uloge.

Javno izrečena namera srpskih vlastodržaca da se odreknu Kosova i Metohije je, dakle, nezakonita, nelogična, nemoralna i neistorijska. Oni su se oglušili o savete celokupne stručne javnosti i upustili u otvoren napad na Srpsku pravoslavnu crkvu. Usred medijske harange protiv Crkve, Patrijarh srpski g. Irinej mirno je potvrdio njenu odlučnost „da se odbrani Ustav Republike Srbije i sačuva južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija“. Sveštenstvo i narod Eparhije šabačke su, pismom objavljenim na Ilindan, podsetili javnost na to da je Srpska crkva, na osnovu kanonskog prava i svetootačkog učenja, zbog neuporedivo manjih razloga, u Konkordatskoj krizi 1937, umela da isključi iz crkvene zajednice i prokune i ministre i narodne poslanike.

Društvo je, kako se vidi, spremno na otpor. Ono je već podstaklo stvaranje najvećeg opozicionog bloka na političkoj sceni, rešenog da odbrani Ustav i Rezoluciju 1244 UN o Kosovu i Metohiji. NATO ne odlučuje o tome da li ćemo biti najgori naraštaj u srpskoj istoriji i hoćemo li na sebe primiti Kneževu kletvu. Uzalud bežimo od slobode i odgovornosti. Odluka ostaje samo na nama. Tako je, uostalom oduvek bilo. Od 1389. do dana današnjeg.

OVDE pogledajte šta kaže Jeremić o Vučićevom "razgraničenju"

Izvor: Politika

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zabranjeni spot o Vučiću i Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA