Najnovije

SRBIJA NABAVLJA "PUME": Jedan od najmoćnijih helikoptera na svetu braniće naše nebo! (VIDEO)

Predsednik Srbije najavio je da će naša zemlja pored ruskih helikoptera MI 17 i MI 35i H145M, nabaviti i helikoptere AS-332 "Super Puma".

Moćna "Puma" (Foto: Jutjub)

Interesantno je da je čak u marta 1984. Super Puma promovisana u Beogradu i to na prostoru današnjeg Muzeja vazduhoplovstva. Za tri dana helikopter AS-332M je imao desetak pokaznih letova gde je helikopter pokazao izuzetne letne mogućnosti a organizovana je i stručna prezentacija uz bogat propagandni materijal. Prezentaciji su prisustvovali kako predstavnici tadašnje JNA tako i ljudi iz VTI, Mašinskog fakulteta i drugih naučnih ustanova.

Helikopter AS-332 ima posadu od 2-3 člana, a u zavisnosti od varijante nosivost 19 do 24 vojnika ili 3700 do 4100 kilograma tereta kao i 4.500 kilograma spoljašnjeg tereta. Ima maksimalnu brzinu od 262 km/h, a dolet 618-814 km i vrhunac leta 6.100 metara. Postoje čak oko 50 varijanti za prevoz veoma važnih ličnosti a novembra 2000. godine poletela je varijanta sa oznakom EC225 koji predstavlja novu generaciju civilnih verzija Super Pume.

Danas u svetu 38 država koristi helikoptere Super Puma i Kuguar, a u našem okruženju helikopter su nabavile Albanija (4 komada) i Bugarska (12 helikoptera). U Evropi ga još koriste Francuska, Grčka, Holandija, Nemačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Švedska i Turska.

Od 1990. vojne varijante Super Pume se reklamiraju pod novom oznakom AS-532 nazvanu "Cougar", a od 1992. godine helikoptere proizvodi Eurocopter koji je nastao spajanjem francuske firme Aerospatile i nemačke DASA i preimenovane u Airbus Helicopters.

Pročitajte OVDE sve o novoj turi Migova koji su 21.avgusta stigli na Batajnicu.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA