Najnovije

Evo šta je rekao Gujon posle zabrane ulaska na KiM i privođenja

Osnivač francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon danas je dobio zabranu ulaska na KiM na neodređeno vreme.

Arno Gujon (Foto: Jutjub)

Kosovska policija (KPS) zadržala je na administrativnom punktu Merdare francuskog humanitarca Arnoa Gujona.

Kako javlja RTS, osim njega, policija je zadržala i dvojicu aktivista humanitarne organizacije "Srbi za Srbe".

Pripadnici KPS su, zadržavajući Gujona, naveli da on nema dozvolu za posetu Kosovu.

I sam Gujon je potvrdio ovu informaciju, rekavši da je dobio zabranu ulaska na KiM na neodređeno vreme. Kako je rekao, najpre je bio zadržan na administrativnom punktu Merdare, potom priveden i ispitivan, nakon čega mu je "uručena zabrana ulaska na neodređeno vreme bez ikakvog obrazloženje".

- Sada je moj humanitarni rad doveden u pitanje - rekao je Gujon, i dodao da je svakog meseca išao na KiM gde je boravio po nedelju dana, pratio humanitarne akcije, razgovarao sa ljudima...

Dodao je i da ima pravo na žalbu, što će svakako iskoristiti.

- Cilj im je da privode, ne samo Srbe već i one koji pomažu Srbima u enklavama - rekao je Gujon.

Pored njega, KPS je zadržala je i dvojicu njegovih saputnika, aktivista humantirane organizacije "Srbi za Srbe".

Gujon je trebalo da prisustvuje otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Raško-prizrenske eparhije u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda..

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije je osudio privođenje francuskog humanitarca Arnoa Gujona, kritikujući Prištinu, koja mu je zabranila ulazak na KiM.

U saopštenju za medije, Đurić navodi da je "jedini greh Gujona što pomaže Srbima i što uspešno svetom pronosi istinu o stradanjima i obespravljenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji". NJegovo zadržavanje na administrativnom prelazu Merdare Đuruć vidi kao "dokaz suštinske antisrpske prirode pojedinih struktura moći u Prištini".

- Time što je Gujonu zabranila slobodno kretanje Kosovom i Metohijom i obavljanje filantropskog rada, Priština je pogazila elementarna načela humanosti na kojima počiva civilizovan svet - smatra Đurić.

Dodaje da albanskom narodu nije strana humanost, ali da "pojedine zločinačke strukture u Prištini" ne znaju za humanost ili, primećuje, misle da Srbi imaju manja prava od ostalih ljudskih bića.

- Današnja suluda odluka da se Gujonu praktično zabrani rad potpuno razotkriva šovinističku prirodu dela vladajućih struktura u Prištini, i međunarodna zajednica mora da bude alarmirana ovakvim pozivom na uzbunu, jer sledeći korak može biti samo zatvaranje Srba u geta i njihovo formalno stavljanje u rang bića drugog reda - zaključuje Đurić.

Pročitajte OVDE sve detalje privođenja Gujona.

Izvor: Tanjug/RTS/Blic/Vesti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Gujon: Cilj je da pretvorimo želju za istinom u konkretne akcije.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA