Najnovije

Srbija ipak četvrta! Marko Nenezić peti, Adela Velikić sedma

Niko od članova naše delegacije, a verujem niko na Prvenstvu, a ni oni koji su pratili šta se dešava u Brazilu nije očekivao ovakav rasplet na 15. Univerzitetskom prvenstvu sveta u šahu.

Univerzitetsko prvenstvo sveta u šahu (Foto: Pravda)

Poslednjeg dana, u poslednjem kolu, učinak univerzitetske reprezentacije Srbije je 0,5 iz 4! Kina – Srbija 3:0! Jedini remi ostvario je Nenezić ali nije igrao protiv Kine već protiv igrača iz Francuske. Epilog – nije osvojena nijedna medalja, a tri su bile na dohvat ruke. Verovatno je najveća žal za ekipnom bronzanom koja je izmakla za pola poena.

Brazil predvođen sa dve neverovatne igračice Keti Gulart Librelato (6,5 poena) i Jilijom Alboredo (6 poena), praktično bez pomoći muškog dela ekipe (3 poena), uspeo je da u poslednjem kolu stigne i prestigne našu reprezentaciju. Naši su od početka bili na trećem mestu, ubedljivo ispred četvrtih (smenjivali se Brazil, Francuska, Švajcarska...), čak smo ugrožavali i Kinu i Poljsku na prvom i drugom mestu ali poslednje kolo kao da nas nije bilo. 

Marko Nenezić je brzo remizirao sa internacionalnim majstorom iz Francuske, Kventin Loizaom (2413) i tako se praktično oprostio od pojedinačne medalje. Umor je učinio svoje. Već u središnjici i troje ostalih naših predstavnika je imalo pozicije  takve da su se svi borili za neko izjednačenje. Adela je bez preke potrebe žrtvovala lovca za napad – neuspešno, jer je ubrzo potpisala remi. Tijana je odigrala par nepreciznih poteza u središnjici što je bilo dovoljno da univerzitetska prvakinja sveta Ni Šikjun iz Kine to pretvori u svoju pobedu. Poslednji je ostao da igra Vlada Luković protiv kineza Vang Jijea (2433). Pokušava je da u topovskoj završnici sa pešakom manje spase remi i da donese bronzanu medalju. To je ujedno bila i poslednja partija na turniru. Na našu žalost, morao je da potpiše predaju i time su i poslednji snovi o medalji ugašeni.

Na konačnoj tabeli, Marko Nenezić sa 5,5 se našao na 5. mestu, Adela Velikić sa 5 poena na 7. mestu, a Tijana Blagojević i Vladimir Luković sa 4,5 poena na 13. mestu, odnosno 14. mestu. Ekipni pobednik je Kina sa 18,5 poena, drugo mesto je pripalo Poljskoj sa 18, a treće Brazilu sa 15,5. Srbija je četvrta sa 15 poena.

U pojedinačnoj konkurenciji kod studentkinja zlato je ovojila Ni Šikjun (Kina) sa 7,5 poena, druga je Keti Gulart Librelato (Brazil) sa 6,5 poena koliko je imala i  trećeplasirana Kori T. Dejzi (Peru). Muška konkurencija je donela mnogo više neizvesnosti. Zahvaljujući dodatnim kriterijumima prvo mesto sa 6,5 poena pripalo je Tadeš Kribelu (Češka), drugo Gregoru Našuti (Poljska), a treće Lu Šanlejiu (Kina) sa 6 poena.

Sledeće, 16. Univerzitetsko prvenstvo sveta u šahu će se održati u Poljskoj 2018. godine.

Reprezentacija se vraća iz Brazila za Beograd, letom iz Arakažua (20. septembar) preko Sao Paola i Pariza. Dolazak na aerodrom Nikola Tesla je predviđen 21. septembra pred ponoć.

Pomoć našoj reprezentaciji na ovogodišnjem Univerzitetskom prvenstvu pružili su  Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“, Eurobanka, MRG Eksport-Import, Grad Beograd, Univerzitetski sportski savez Beograda, Univezitet u Beogradu, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP, Kaisa Komerc itd.

Šta javljaju hrvatski mediji o atmosferi na Marakani pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA