Najnovije

ŠIPTARSKI TERORISTI SE OPET SKANDALOZNO IZVLAČE! Nema pravde za ubijene nedužne Srbe! (VIDEO)

Optužnice za teške zločine OVK neće biti podignute još najmanje godinu dana ili dok se ne završe pregovori Beograda i Prištine jer bi mogle navodno da ugroze briselski dijalog.

Teroristi OVK (Foto: Jutjub)

Svega deset dana nakon što je DŽek Smit, novi specijalizovani tužilac za zločine OVK na KiM, potpisao svečanu izjavu da će nezavisno, nepristrasno i savesno izvršavati svoju zvaničnu funkciju, jasno je samo jedno: Da to neće činiti preterano brzo i efikasno. Naime, dobro obavešteni izvori bliski “kosovskim” institucijama tvrde da će već dugo čekana pravda za OVK zločince biti još sporija.

– Neće biti uopšte optužnica najmanje godinu dana, odnosno dok se ne završe pregovori Beograda i Prištine u Briselu – ističe izvor blizak prištinskim vlastima.

Poznato je da je i samo formiranje Specijalnog suda za zločine OVK izazvalo nemire, zbog čega grupa poslanika u kosovskoj skupštini ne odustaje od inicijative o ukidanju tog suda. Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači već duže vreme u javnosti slovi za već viđenog optuženika pred tim specijalnim sudom. Inače, Tači je Specijalni sud za zločine OVK već označio kao “istorijsku nepravdu prema Kosovu i OVK”. Ipak, imajući u vidu da Tači obavlja visoku “državnu” funkciju, malo je verovatno da će i on – ali i Haradinaj i Veselji biti izvedeni pred lice pravde. Ipak, njihovi najbliži saradnici i saborci ne bi smeli izbeći takvu sudbinu. Imajući sve to u vidu, početak rada Specijalnog suda može imati nesagledive političke posledice kako na Kosovu i Metohiji tako i u celom regionu. To smatra i analitičar sa Kosova, Agon Malići.

Video ispod: Borbe na Kosovu 1999. godine između srpske policije i šiptarskih terorista OVK

– Posledice nisu jasne jer ne zna se koga će sud optužiti, niti kad će se to dogoditi. Ne zna se ni kad će biti izbori ni kako će se razviti ova situacija sa Srbijom. Trenutno je veoma rano da se o tome spekuliše. Isto je moguć i scenario gde optužnice imaju loš efekat na partije koje su izašle iz OVK i drugi scenario prema kojem bi se glasači tih partija mobilisali u podršci. Sve je neizvesno – naglašava Malići. Advokat Nebojša Vlajić, koji će zastupati žrtve OVK zločina pred tim specijalnim sudom, takođe ne očekuje uskoro početak suđenja.

– Albanci su pregovore Prištine i Beograda povezali sa radom suda za zločine OVK. Za njih je suđenje pripadnicima OVK veoma važno i zbog toga pokušavaju da završetak pregovora sa Beogradom u Briselu uslove nekom vrstom garancije da će biti ili amnestirani ili blago kažnjeni za zločine na Kosovu. Takođe, i sam novi tužilac Smit najavio je da će mu trebati sigurno godinu dana da se upozna sa svim predmetima – kaže Vlajić.

Politički analitičar Dušan Janjić ističe da bi briselski proces i rad Specijalnog suda za zločine OVK trebalo da budu nezavisni jedan od drugog, ali da su ipak u korelaciji.

– Očekujem da će zbog toga sud uskoro krenuti sa manjim predmetima za zločine među Albancima koji neće izazvati veliku medijsku pažnju, a da će tek krajem 2019. godine započeti dva velika procesa, i to opet izbalansirano: Protiv OVK zločinaca za trgovinu organima, ali i protiv Đakovičke grupe visokih funkcionera Vojske Srbije – ističe Janjić.

Milorad Dodik odlikovao Sergeja Lavrova. Pogledajte OVDE detalje susreta.

Izvor: blic.rs

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Teroristi OVK zauzimaju prvu srpsku kasarnu na karauli Košare 1999. godine

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube