Najnovije

DŽIHADISTI U STRAHU OD OVE MINE: Sirijski dronovi po severu Sirije posejali potezne ubice POM-2 (VIDEO)

Pripadnici islamističkih milicija koje deluju na severu Sirije, registrovali su upotrebu mina POM-2 u zonama gde oni deluju. Prema njihovim rečima, ove mine su na sever ove zemlje dopremljene pomoću sirijskih bespilotnih letelica.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

POM-2 “Otёk” (srb. “Otok”) je ruska parčadna protivpešadijska mina poteznog dejstva. Ona je isključivo namenjena za borbu protiv žive sile neprijatelja. NJena primena je veoma široka. Može da se upotrebljava na otvorenim (glavne i pomoćne komunikacije, mesta baziranja neprijatelja) i u zatvorenim uslovima (stambeni objekti).

POM-2 se na frontu uglavnom distribuira pomoću sredstava daljinskog miniranja. Na primer, višecevni bacači raketa mogu da sadrže rakete čije su bojeve glave napunjene ovim minama, koje se na određenoj daljini rasipaju po određenom terenu.

Princip dejstva POM-2 je kružni-parčadni. Prilikom njene eksplozije dolazi do kružnog rasejavanja gelera (delovi tela i fragmenti koji se sastoje od okruglih i šiljatih oblika). Fragmenti su kompresovani sa unutrašnje strane tela mine. U momentu kada čovek svojom nogom ili drugim delom tela zakači senzor koji registruje dodir (uglavnom je to tanka žica), dolazi do momentalne eksplozije mine.

Telo mine je izrađeno od metala. NJena ukupna masa iznosi 1,5 kg, od čega na ekslozivnu masu odlazi 140 grama. Mina je visoka 18cm, i široka 6,3cm. Dužina žice za aktivaciju mine može da iznosi 9,5 metara. Mina se aktivira na poteznu silu od 400 grama. Živu silu sa velikim brojem gelera uništava u radijusu od 16 metara. Temperaturni opseg primene je od -20 do +40 Celzijusa.

SAD u panici zbog kineskog leta na Mesec, Peking ima tajno oružje nezamislivih moći. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA